Yaratılan trafiğin şehirler arası dağılım ve artık uluslararası otomatik arama yeteneği ile birlikte sayısallaşma şehirlerarası santrallere de uygulanmaya başlanıyordu. Üstün başarı ile anahtarlama sayesinde özellikle İstanbul yoğun girişler sebebiyle yeniden yapılandırıldı.
Merkez Tahtakale olmak üzere DMS 200 santralleri aboneleri olmadan sadece trafiği yönlendirmek üzere konumlandırıldı. Oldukça başarılı yönlendirme sayesinde kullanıcıların talepleri daha da ağırlıklı olarak hissedilmeye başlandı.
Bir taraftan yazılım gerçek zamanlı olarak geliştirilme aşaması ile diğer tarafta ise ülke koşulları gereği artan talep.
İşte bu hararetli sayısal dönüşüm esnasında Tahtakale DMS 200 santralimiz 8 Nisan 1986 tarihinde 1 tam gün tamamen devre dışı kalarak Türkiye iletişim ağını devre dışı bıraktı. Yazılım uygulama sistemimiz BCS 19 aşırı trafik önleme özellikleri ilave edilerek yeniden yükleme yapılmış olsa da uzun süre tam kapasite ile hizmet vermekte zorlandı.
Bu olaydan tam 1 ay sonra PTT ile yapılan toplantının notlarını defterime ayrıntıları ile kayıt ettim. Nortel Kanada ve Araştırma Merkezi Bell Northern Research (BNR) gerçekleştirilen ortak geliştirme neticesinde sorun tamamen ortadan kaldırıldı ve DMS 200 Türkiye'nin vazgeçilmez şehirlerarası santrali olarak güvenle kullanıldı. ArGe Direktörü olarak ne kadar sıkıntı çektiğimi Kanada saat farkı nedeniyle uykusuz geçen geceleri hatırlıyorum.