Suat Baysan
Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü
Internet, günlük yaşamdan küresel ekonomiye kadar hayatın her alanına girerek, çalışmamızı, öğrenme ve eğlenme alışkanlıklarımızı ve en önemlisi yaşantımızı değiştiriyor. Internet kullanımında patlama ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de cep telefonlarıyla gerçekleşecek. Yakın gelecekte internet, cep telefonlarıyla yoğun bir şekilde kullanılacak. Böylelikle internet kullanıcı sayısında bir patlama yaşanacak. Çünkü cep telefonuyla internet hem daha kolay ve ucuz hem de herkese açık olacak. Internet sınır tanımaması nedeniyle, şirketlerin potansiyel pazarını dünyadaki 70 milyondan fazla Internet kullanıcısına açıyor.
Telsiz devrimi yaklaşık 10 yıldır yaşanıyor. Cep telefonları ve avuç
içi cihazları
Hızla, veri ve sesi biraraya getiren, faks ve e-posta gönderen, web sayfalarını tarayan ve kişisel organizer gibi işlev gören bilgi cihazları haline geliyorlar.
Telsiz veri servislerine yeni bir kavram demek zor. Özel ağ’lar, demiryollarında, polis ve taksiler tarafından özel amaçlar için yıllardır kullanılıyor. Ancak, analistler, bu telsiz internet cihazlarının 10 yıl içerisinde PC sayısını geçeceğini söylüyorlar.
Cep telefonlarından internete daha hızlı ve daha ucuz erişim sağlayan GPRS (Kablosuz Paket Veri İletişim Servisi) teknolojisi ile internet kullanımı yaygınlaşıyor. 2000 yılı sonuna kadar dünyada mobil GSM ağlarını kullanan insan sayısının 450 milyona ulaşması beklenirken 2003 yılında telsiz abone sayısının telli abone sayısından 5 kat fazla olacağı tahmin ediliyor. Cep telefonu kullanımının giderek yaygınlaştığı son yıllarda yapılan pazar araştırmaları GPRS uyumlu cep telefonu sayısı arttıkça e-ticaretin yerini mobil ticaretin alacağını gösteriyor.
Türkiye’de cep telefonu kullanıcı sayısı 2004 yılı tahminleri araştırmacılara göre 28 milyon civarında olacak. Bunların yaklaşık 10 milyonunda GPRS ve/veya UMTS ile Internet bağlantı özelliği olacağı ve bunlardan da 7-8 milyonunun aktif kullanıcı olacakları tahmin ediliyor. GPRS’in en önemli özelliği IP (Internet Protokolü) temelli olması. Yani GPRS uyumlu bir telefon internete her an bağlı olduğu için modem hızında veri alıp göndermek mümkün olabiliyor. WAP’tan sonra veri iletişimindeki son teknoloji olan GPRS ile herhangi bir servis sağlayıcıya ihtiyaç duyulmadan hareket ediliyor.
Internet tabanlı ağlar (IP) üzerinde kusursuz iletişim kurarak toplu çözümler sunabilen şirketlerden birisi olan Cisco Systems dünyada yaşanan Mobil ve IP pazarının gelişimini göz önüne alarak gerekli yatırımları bünyesindeki geniş AR-GE ekibi, altyapı ve ekipman sağlayıcılar ile yapmış olduğu ortaklıklar ve anlaşmalar ve uygulama geliştirme konusunda yeni mobil teknoloji geliştirme firmalarına ( örn: www.Invisix.com) yaptığı stratejik çözüm yatırımları ile öncülüğünü sürdürüyor.
Bugün herkes Mobil Geleceği konuşuyor. Peki gerçekten Mobil Gelecek mi ? veya Gelecek Mobil mi ? Bu iki sorunun cevabı da evet. Biz mobilleşiyoruz: Ortalama kişi başına düşen hareket etme her yıl katlanarak artıyor (bugün iş hayatında, turizmde, kültürde ve eğitimde küreselleşme sonucu gelen artan seyahat ortaya çıkıyor). Bu nedenle insanlar artık bilgiye her an her yerde erişmek istiyor. Mobil iletişim ile ilgili müşteri ihtiyaçlarının netleştirilmesi için beklentilerin oluşması ve sürekli öğrenme ile yeni ihtiyaçların ve beklentilerin oluşması beklenmeyecek. Bunun yerine birileri bu beklentileri ve ihtiyaçları tespit ederek bir anlamda kullanıcılara enjekte edecekler. Bu da teknoloji gelişimini ve kabullenilmesini hızlandıracak.
Internet İş Çözümlerine ( İşgücü optimizasyonu, Tedarik Zinciri Yönetimi, Müşteri Hizmetleri, E-ticaret, Uzaktan Öğrenme) yapmış olduğu yatırımlar ile yüksek pazar değerlerine ve verimliliğe ulaşan Cisco Systems, mobil anlamda da kendi içerisindeki internet iş çözümlerini mobil uzantılarına dair projelere başladı. Mobil ticaret bireysel pazardan çok kurumsal pazardaki şirketlerin verimliliklerini artırıcı özellikler taşıdığı içinde ticari değere sahip. Mobil değişime ayak uyduran kurumlar gelecekte de ayakta kalabilecekler.