31 December 2006
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz ayın konuğu oldu.
Anel Merkez Konferans Salonu'ndaki söyleşide Prof. Dr. Yılmaz, Truva'nın, dünyada arkeoloji konusunda üzerinde en çok araştırma yapılan bir yer oluğunu vurguladı.
Truva ile ilgili mitolojik bilgiler veren Yılmaz, İlyada ve Odysseia masallarını okuyan Alman Arkeolog Heinrich Schliemann'ın 1870 yıllarında Çanakkale'ye gelerek başlattığı kazılarda bulduğu çok kıymetli hazineyi ele geçirip yurt dışına kaçırdığını da anlattı. Truva Kenti'nin, M.Ö. 1200'lü yıllardan bu yana, bulunduğu konum ve uygun coğrafi koşullarıyla Asya-Avrupa arasında çok önemli bir merkez olduğuna değinen Yılmaz, tarihler boyunca her devletin bu bölgeye önem verdiğinin altını çizdi.
28 November 2006
Türkcell Mobil Gelecek Yarışması
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr.Tayfun Acarer, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Gönç, Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikaları Direktörü Doç. Dr. Cemil Arıkan, Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Tuğrul Tekbulut, Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) Başkanı Murat Dikici, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Atilla Ataman, İnterpro Holding Genel Müdürü Zafer Kurdakul ve Yürütme Kurulu Başkanı Ruşen Yaykın, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESID) Başkanı Suat Baysan, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ufuk Çağlayan ve Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş
16 November 2006
13 November 2006
10 November 2006
Bilişimciler “Ortak Akıl” Konusunda Uzlaştı
BİYEM Başkanı Zafer İnkaya, raporun benzerinin 20 sene önce Türk STK’lar tarafından hazırlandığını söylerken, TESİD Başkanı Suat Baysan adım adım uygulanacak rapor ile devletin birçok ürün ve hizmeti satın alacağını, uygulamada yaşanacak gecikmenin ülkeyi geri götüreceğini vurguladı. Baysan, STK’lar olarak üstlerine düşen en büyük görevin raporun takipçiliği olduğunu söyledi.
Başkanı
Türkiye’nin bilişim alanında gelecekte olması gereken yer için yapılabileceklerin tartışıldığı ve çözümlerin üretildiği Bilişim ‘06 etkinliği Ankara Sheraton Otel’de "Kullanıcı adı: Türkiye, Parola: Ortak Akıl" ana teması çerçevesinde kamu, özel sektör ve STK’ların da dahil olduğu 7 bin kişilik katılımcıya ulaştı.
Bilişim 06 ilk günün yoğun programı ardından 2. ve 3. gün de bilişim gündemine ışık tutacak konulara sahne oldu. STK Forum, Turkcell İletişim Günü, CEO Forum ikinci güne damgasını vururken, üçüncü gün Avea Gençlik oturumu ile açıldı.
09 November 2006
Murat Erkan Cisco’dan Aneltech’e geçti
Biltam Mümessillik Dış Ticaret şirketinde uygulama mühendisi olarak çalışan Erkan, daha sonra Cisco Sistem Türkiye'de sistem mühendisi ve iş geliştirme yöneticisi olarak görev yaptı.
03 November 2006
SSM ve KOBİ İşbirliği
Belirlenmiş alanlar dışında yazılım sektörünün etkisinin artırılması çalışmaları ile komşu sektörler Telekom ve Enerji ile daha yakından işbirliği yapılarak KOBI lere fırsatlar yaratılması.
Sunumumu katılımcılar ve yetkililer ile değerlendirerek bir eylem planı oluşturulması konusunda hem fikir kalındı.
Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi
Bilgi, ekonomi ve yönetim kongresi Beşinci BİLGİ, EKONOMİ VE YÖNETİM KONGRESİ, Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 3-5 Kasım 2006 tarihlerinde İzmit Kartepe de gerçekleştirilecek.
Kongrede çok sayıda oturum ile ilk gün bir panel gerçekleştirilecek. Panelin konusu: BİLGİ TOPLUMUNA GEÇİŞTE DEVLETİN ROLÜ. Panelde konuyu tartışacak isimler ise şunlar: Prof. Dr. Mehmet Altan, Doç. Dr. Yusuf Balcı, Suat Baysan, Recep Çakal, Prof. Dr. Nükhet Yetiş.
5. Bilgi ve Ekonomi Kongresi - İnet/tr
Bilişim teknolojileri yatırım rakamları ile Gayri Safi Milli Hasıla arasında ki ilişkiyi anlatarak konuşmama başladım.
Devleti süreç içinde tam ortaya yerleştirerek iki ara yüz tarif etmeye çalıştım. Birincisi Devlet Vatandaş ilişkilerin yeniden tasarlanması (G2C) "Government to Citizens". İkincisi ile devlet içinde yeniden verimli ve etkin yapılanma (G2O, A2A) "Government to Officials, Administraion to Administration". Devlet çalışanları ve Kurumlar arası eş güdüm ile iletişim ortamının sağlanması için Bilişim altyapı ihtiyaçları yeniden şekilleniyor. Altyapı mimarisi merkezi ve dağıtık yapısını koruyor.
Değerli katılımcıların soru ve önerileri ile etkileşimli bir konuşma gerçekleşmiş oldu.
02 November 2006
TESID Ödül Töreni
Değerli misafirlerimiz, TESİD’in düzenlediği Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri 2006 Ödül Törenine hoş geldiniz.
Açılış
konuşmasını yapmak üzere TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın
18.00
– 18.05
Değerli Konuklarımız, TESİD Ödül Törenine hoş geldiniz.
1989 yılında kurulan, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği TESİD, elektronik ve bilgi teknolojileri alanından, ARGE, üretim ve hizmet faaliyetinde bulunan şirket ve kuruluşları temsil etmektedir.
İlgi alanımızda, Telekom sistem ve cihaz Üreticileri, Telekom Operatörleri, Savunma Elektroniği Üreticileri, Tüketici Elektroniği Üreticileri, Profesyonel ve Endüstriyel Elektronik Cihaz Üreticileri, Elektronik Bileşenler ve Bilişim Teknolojileri Sanayicilerini bulunmaktadır.
Sektörümüz 2006 yılında 9.5 milyar ABD Doları üretim, 5.1 milyar ABD Doları ihracat gerçekleştirmiştir.
Teknoloji yoğun bir yapısı olan sektörümüzde, bu yapının bir gereği olarak, araştırmaya, geliştirmeye, yenilikçi, yaratıcı çalışmalara önem verilmektedir. Ülke olarak Rekabetçiliğimizi sürdürülebilmenin başka bir yolu da yoktur. Çözüm özgün ürün ve marka yaratarak yerel üretim ile istihdamı arttırmak ve ihracat potansiyelimizi harekete geçirmektir.
2006 yılında sektörümüzde arge’ye ayrılan kaynak 170 milyon ABD Doları civarındadır. Şirket cirolarının %1.8’ini oluşturan bu rakam her ne kadar Türkiye ortalamasının iki katı ise de bunun yeterli olmadığı, her geçen gün daha fazla arge çalışması yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Arge yatırımı yapan ve yapmayı planlayan şirketlerimize destek olmak için oluşturulan yasaların Özellikle teknokent yasasının yeniden düzenlenmesi ve yerinde ARGE teşviklerinin bir an önce uygulanmasını beklemekteyiz.
Sektörümüzde yaşanan olumlu gelişmelerin; özellikle Telekom, tüketim, savunma alanlarında; proje seçimindeki başarı kriterlerinin yerli katma değer yönünde olması gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca elektronik sektörü artık sipariş ile ürün ve hizmet tasarımı ve üretimi yapabilecek yetkinliğe sahiptir.
Kıymetli konuklar.
Kuruluşundan bugüne gerek üyelerine gerek sektöre destek olma çabası içinde olan TESİD 1999 yılından başlayarak yenilikçi yaratıcı çalışmaları teşvik amacıyla ödül vermektedir. Ödül süreci son derece profesyonel ve titiz bir çalışma içinde yürütülmektedir. Amacımız başarılı projeleri ödüllendirmenin yanı sıra ARGE kültürü, tasarım süreci, üniversite sanayi işbirliği, proje başvurusu ve çok değerli denetçilerimiz ile bilgi paylaşımını sağlamaktır.
2006 yılı ödüllerinin ana sponsorluğu TÜRK TELEKOM üstlenmiştir.
Destekleyici kuruluşlarımız, ALCATEL-LUCENT, ASELSAN, BEKO, HAVELSAN, SUN Microsystems, TTGV, TURKCELL ve VODAFONE her zaman olduğu gibi bize güç vermişlerdir.
Ana sponsorumuz ve destekleyici kuruluşlarımıza içten teşekkür ederim.
Çalışmalarımızda bize destek olan Telekomünikasyon Kurumuna, TÜBİTAK’a, Üniversitelerimize, ödül yürütme kuruluna, değerlendiricilerimize, ödüle başvuran ve ödül dokümanını hazırlayan şirket çalışanlarına, üyelerimize, TESİD yönetimine ve değerli jürimize çok teşekkür ederim.
Sözlerime son verirken ödül törenimize katılan konuklarımıza, Kadir Has Üniversitesi Rektörü ve personeline ve bir kez daha ödül sürecine emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
Beliz
KUDAT: Sn. Suat Baysan’a teşekkür ederiz.
01 November 2006
ISO - Sanayi Kongresi
1-Dünyada ki Trendler
2-Türkiye'nin Yeri
3-Fırsat ve Tehditler
"TESID" Türk Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı olarak, sektörümüzdeki en ciddi zorluğun ArGe birikimi ile donanmış uzman kadroların yeni teknolojiler ile buluşma hızlarının arttırılması. Yurt Dışı bağımlı teknoloji transferi ile sürüklenen sanayimize yerli ürünlerle farklı bir boyut kazandıracak anahtar başarı kriterleri neler olmalıdır konuşmamda değindiğim bir diğer alan hızla gelişen telekom altyapı ihtiyaçlarının yerli oranı yüksek ürünler ile sağlanması ve teşvikler oldu.
29 October 2006
Bilim Merkezi Vakfı - Yönetim Kurulu
Sponsorlarımız ile birlikte farklı projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. AVEA ile görüşülen Deprem cihazı kalıcı olarak merkeze kurulumu gerçekleşebilir. Ayrıca sadece İstanbul'da bulunan Merkezin gezici bir araç ile Anadolu turuna çıkmasını konuşuyoruz. Tübitak destekleri araştırması ve İnternet sitesinin çok daha cazip bir şekle bürünmesi planlanan projeler içinde yere alıyor.
Çocuklar için hafta sonu Atölye çalışmaları planlayarak gelirimizi arttırmanın seçeneklerini tartışıyoruz, amacımız daha fazla deneysel teşhir hazırlamak.
25 October 2006
Cisco Ağ Akademisi Programı yaygınlaşıyor
CISCO Systems, 166 ülkede hükümetler, sivil toplum ve özel sektörle ulusal kalkınma projeleri yürüten UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. 19 Kasım tarihinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen bir basın toplantısıyla duyurulan anlaşma, Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan ve UNDP Türkiye Temsilcisi Alfredo Witschi Cestari tarafından imzalandı.
17 October 2006
Tom Peters - İstanbul
Vurguladığı ilk başlık "Charles Darwin" en güçlü ve en akıllı varlıklar değil sadece değişime ayak uydurabilenler yaşamaya devam edebilecek oluyor.
Sonrasında nasıl küçük bir girişimcilik başarılı olur cevabı ise oldukça ilginç. Büyük ve hantal bir şirketi satın alıp beklemek. Geleneksel kuruluşları önemli fark yaratacak şekilde değiştirmek için vakit harcamak yerine, ortadan kaldırmak ve kıymetli zamanınızı fark yaratmaya ayırmak.
Başarının herkesin bıkıp, vazgeçmesi sonunda, ısrarla koşmaya devam edenlerin, yarışı bırakmayanların olduğunu gündeme taşıyor. İki saat süren anlatım süresinde soluksuz dinliyorum, bildiklerimizi ters açılardan görebilmek zihnimde mevsimlerin değişimi gibi algı yaratıyor.
18 September 2006
CIO El Kitabı - Yeni Baskısı Tüm Kitapçılarda...
Ahmet Biçimli, The Pepsi Bottling Group Turkey Bilgi İşlem Müdürü | |
Ahmet İhsan Ceylan, Arçelik BT Direktörü | |
Ahmet Özen , MSD İlaçları Ltd. Bilgi İşlem Müdürü | |
Cengiz Korkmaz, Deloitte Türkiye Bilgi Teknolojileri Müdürü | |
Hakan Uçar, DHL IS&T Müdürü | |
Tayyar Bacak, Anadolu Grubu Bilgi Sistemleri Koordinatörü | |
Suat Baysan, Cisco Systems Eski CEO'su |
12 September 2006
Türk Malı Cep Telefonu Tanıtıldı
32 yıl ve 4 neslin üretim tekniğini bildiği için de "Telefon ve telekomünikasyonun teknik ve ticari konularında her şeyi sorabilirsiniz." diyor. Beklentisi kendisine şirketin hisse değeri ya da yatırımları konusunda sorular sormam. Bu kez tersten başlıyoruz ve Baysan'ın konuşmaktan çok keyif aldığı liderlik, kişisel gelişim ve yaşama dair konulardan söz ediyoruz.
"Liderlik ve yönetim sistemleri, e-dönüşüm ve kalite kontrol konusunda konuşabiliriz." diye başlıyor Aneltech'in Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan. Anel Grup, telekomünikasyon, elektrik, proje ve taahhüt hizmetlerinin yanı sıra ileri teknolojiyle donatılan tesislerin işletme ve bakım sorumluluğu ile büyük ölçekli elektrifikasyon taahhüt işlerini gerçekleştiriyor. "Madem öyle, başarılı bir üst yöneticiyi tanımlar mısınız?" diyorum. "Herkes başarılı bir üst yöneticinin rakamlardan ve operasyonun yürütülmesinden sorumlu olduğunu söyler.
07 September 2006
Forum@Bilişim
Türkiye’nin ilk Elektronik forumu 7 Eylül’de yapılıyor
04 September 2006
Bilişim'de Karamehmet Sürprizi
5 Eylül 2006, Salı
Tüyap Beylikdüzü - İstanbul, Interexpo Salonu
10:00 - 12:30 Açılış Konuşmaları
Açılış Töreni Yöneticisi: Behçet Envarlı - TBV, Genel Sekreteri
Güldane Taşdemir - İnterpromedya A.Ş., Genel Müdürü
Şafak Alpay - HİF. A.Ş., Genel Müdürü
Mehmet Emin Karamehmet - Turkcell, Yönetim Kurulu Başkanı
Daniel Gruia - Romanya, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakan Temsilcisi
Hartmut Möllring - Almanya, Aşağı Saksonya Eyaleti Maliye Bakanı
Binali Yıldırım - Türkiye, Ulaştırma Bakanı
Abdüllatif Şener - Türkiye, Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı
16:15 -17:30 “Ülkelerin Kalkınmasında Donanım Teknolojileri ve Elektronik Üretiminin Rolü”
Moderatör: Suat Baysan, TESİD, Yönetim Kurulu Başkanı
Dr. Mehmet Altuner - Telekomünikasyon Kurumu, SAS Daire Başkanı
Dr. Ahmet Kaplan - Türksat, Bilgi Teknolojileri Direktörü
Timur Tuncer - Vestel, Genel Müdürü
Dr. Cengiz Erbaş - Aselsan, Görüntü İşleme Müdürü
Haluk Zontul - TTGV, Teknoloji Geliştirme Grubu Koordinatörü
01 September 2006
Kaz Dağları
Tabiki gitmişken Hünnap Çayı içmeden dönmüyoruz, satın aldığımız Hünnap ağacı fidesini İstanbul'da bahçemize dikiyoruz.
İş temposuna biraz ara vererek, unutulmaz kısa bir tatili özlediğimizi fark ediyoruz.
02 August 2006
Bilgi Üniversitesi - Açık Yenileşim
Pazarlama, Satış, İş Geliştirme kavramlarına açıklık getirerek, Berkeley Üniversitesinin ilk olarak gündeme taşıdığı müşteri gizli "latent need" ihtiyaçları nasıl ortaya çıkarılır konusuna ayrıntılı olarak değindik.
Üniversitemize beni davet ettiği için çok teşekkür ediyorum.
23 July 2006
Aneltech'te Suat Baysan Dönemi
Bilişim ve elektronik sektörünün önde gelen isimlerinden Suat Baysan Anel Grup şirketlerinden Aneltech'in genel müdürlüğüne getirildi.
Teknoloji Holding'in CEO'luğundan sonra Anel Gruba geçen, daha önce de Cisco Systems Türkiye Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Baysan, Netaş'ta da satış pazarlama ve araştırma geliştirme bölümlerinde üst düzey yöneticilik yapmıştı.
Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı olan Baysan, Türkiye Bilişim Vakfı ve Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı'nda da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Baysan'ın Aneltech'deki yönetim kurulu üyeliği de sürüyor.
10 July 2006
Aneltech Genel Müdürü Suat Baysan oldu
Teknoloji Holding’in CEO’luğundan sonra Anel Gruba geçen, daha önce de Cisco Systems Türkiye Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Baysan, Netaş’ta da satış pazarlama ve Araştırma Geliştirme bölümlerinde üst düzey yöneticilik yapmıştı.
Bilişim ve Elektronik konularında Türkiye’nin önde gelen dernek ve vakıflarında çalışmaları olan Baysan, Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Başkanlığını da yürütüyor. Türkiye Bilişim Vakfı ve Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı’nda da Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Suat Baysan E-Dönüşüm ve Toplam Kalite Yönetimi konularında Türkiye’de yapılan çalışmaların içinde yer alıyor.
Suat Baysan’ın Aneltech’deki Yönetim Kurulu Üyeliği de sürüyor.
17 June 2006
Sabancı Üniveritesi - MBA Liderlik
Günümüzde teknoloji alanında yaşanmakta olan gelişme, hayatımıza değişim, kırılım ve pazar devamsızlığı olarak yansıyor.
Cevabını bulmaya çalıştığımız sorular oldukça karmaşık, basit süreçlerin gözden geçirilmesinin ötesinde kavramsal tasarım felsefesinde iş yapış biçimimiz değişiyor?
Tartışılan temel mesele e-dönüşümün diğer yönetim sistemlerinden farkı nedir? Özellikle Toplam Kalite Yaklaşımı ile kıyaslama yapmak gerekirse sonuç nasıl değerlendirilebilir?
Liderlerin yüz yüze geldikleri ikilem, bilgi ve iletişim güvenliğini sağlamaya çalışırken aynı zamanda açık ve şeffaf olabilmek. Dönüşüm projelerin seçimi, sınıflandırılması ve önceliklendirilmesi izlenecek yaklaşımlar var mıdır? Kaynakların kısıtlı olduğu düşünülürse planlama nasıl yapılmalı, kuruluşu geleceğe taşıyacak tanımlanamayan projeler farklı mı yönetilmelidir.
Kurumsal mimariden başlayarak en uç noktaya varıncaya kadar sistematik dönüşüm yönetimini değerlendirdik. Anlatım ve sunumun öğrenenler için faydalı olmasını diliyorum, Üniversitemize beni davet ettiği için çok teşekkür ediyorum.
17 May 2006
TUTED - Dünya Telekominikasyon Günü
Törende yapılan konuşmalarda teknolojiler, hukuk, düzenleme, denetleme konularında ayrıntılı bilgi verildi. Yaşamı, iş yapış tarzını yakından ilgilendiren ve insana dokunan teknolojilerin sosyal yaşamı nasıl etkilediği tartışıldı.
04 May 2006
04 April 2006
28 February 2006
26 February 2006
Şu Çılgın Türkler - Turgut Özakman
Bilmediğim bir çok ayrıntıyı öğrendikçe, merakımı giderdikçe kitabı okumam kolay oldu, sonuna kadar ara vermeden bitirdim. Her anlatımı belgelere dayılı o günleri yaşıyormuşçasına zaman zaman duygulanarak içime sindirerek tamamlıyorum
Bir kahramanlık destanı, ne kadar zor koşullarda savaşan bir ulusun hikayesi. Başkomutan Mustafa Kemal'in hiç kaybolmayan ön görüleri, ülkesine olan sarsılmaz güveni. Mücadele ettiği batılı devletler ile olan iletişimi. Savaş meydanında askerlerimiz ile birlikte bulunması ve dahi yönetimi.