30 December 2022

Dönme Dolap - Hoş Geldin 2023

2022 yılında kendimizi sanki bir Dönme Dolap içinde hissettik. Şimdi aşağı yukarı, inişli çıkışlı bir yılı tamamlamanın sevincini yaşıyoruz. Yukarılarda mutluluğu, aşağıda kederi paylaştık. Yukarıda güneşin cömertçe sunduğu sıcacık ışıkla ısındık, aşağıda soğuk gerçeklerle yüzleştik.

Uzun dönem düşünemedik, planlayamadık, anlık çözümlerle yetindik. Dönüş hızının değişkenliğine uyum göstermek için çaba harcadık. Sanal ortamlara umutla sarıldık, iletişimimizi, bağlılığımızı kaybetmedik. Rüzgârda savrulan yapraklar olmadık.

Aradığımız samimiyeti ailemizin kollarında, umut dolu kalplerinde bulduk. Başımızı dayadığımız dostlarımızın omzunda soluklandık.

Zaman her şeyin ilacıdır, derler. Tüm zamanların çakışıklığını ve bütünlüğünü özümsemeye çalıştık. Yaşamımıza özlemle ve olumlu gözlemle yol çizmenin mutluluğunu tattık. Sezgilerimize güvenerek seçimlerimize yön verdik.

Yeni yılda onurla, duraksamadan tutkulu hayallerimizi gerçekleştirmek için sabırsızlanıyoruz. 

2023; Cumhuriyetimizin 100. yılının hayranlıkla hatırlanacak anılarla bezenmesini, barış dolu bir dünyada, aileleriniz ve sevdiklerinizle sağlık, mutluluk, başarı dolu geçmesini en içten duygularımızla diliyoruz.

Sağlıcakla kalın, esen kalın.

28 December 2022

One Size Fits All? or Made to Measure?

“1SFA” One Size Fits All vs “M2M” Made to Measure

What a lovely epigram. Thinking, talking about the concept makes my life meaningful in every aspect. Whether being part of my personal, business as well as social endeavour I always had an invisible connection to this phrase. Let’s deep dive and check out how an impactful M2M be generated with this thought in mind.

Welcome to a new year where uniqueness takes priority.

M2M - Taking care of customers.

24 December 2022

Kadına Şiddet

 

Değerli Rotary Ailem, seçkin misafirler sizleri sevgi ile selamlıyorum.

Açı Lisesi, Kadın Dans Tiyatrosu ve Yönetmen İlayda Özne Tezcan, size ne kadar teşekkür etsek yeterli olmayacaktır. İyi yürekli oyuncuları kutluyorum, biraz sonra izleyeceğimiz gösteri için emeklerine teşekkür ediyorum.

21. Yüzyılın hemen başında Birleşmiş Milletler “Yüzyılın Hedefleri” “Millennium Development Goals” MDG 2015 Gelişme Hedeflerini açıklamıştı. Günümüzde “Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri” “Sustainable Development Goals” SDG 2030 finansal kaynak ihtiyacını da kapsayacak şekilde güncellendi. 17 ana alan birleştirici, birlikte, özlenen yaşam kalitesine erişmek için tanımlandı.

Maddeler içinde 5. Ana konu cinsel eşitliktir. Sizden ricam SDG BM raporunun madde 5 belgesini indirin, inceleyin, anlatın. 2020 yılında 96 ülkeden elde edilen veriler 17 hedefin 5. Maddesinde kadınları ilgilendiren konuları ve belirlenen çıktıların özetini sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu çarpıcı sayılarla karşılaşacaksınız.

1- %50 ülke içinde parlamentoda kadın kotası bulunmamaktadır.
2- %63 ülkede kadın tacizleri yasalarında eksikler bulunmaktadır.
3- %50 ülkeden fazlası kadınların bazı alanlarda çalışmasını sınırlandırmıştır.
4- 736 Milyon 15 yaş ve üzeri kız ve kadın en az bir kez fiziksel ve cinsel tacize uğramıştır.
5- En az 2 milyon kadın farklı tacize uğramıştır.
6- Çocuklu kadınların haftada ortalama en az 31 saati bakım için harcamıştır.
7- Az ve orta gelişmiş ülkelerde 234 milyon kadın internet erişimine sahip değildir.
8- Ve maalesef sadece %19 ülkede bütçelerin cinsel eşitlilik için takip edildiği sistemler vardır.

Verilere dayalı tanım koymanın öneminin hepimiz farkındayız Sizlere örnekler sunduğum belgeyi BM sitesinden indirebilirsiniz. WA veya mail yoluyla ben de sizinle paylaşabilirim.
Sevgili katılımcılar ben arama motorlarında Kadına Şiddet kelimelerinin öncelik almasını açıklayamadığım gibi kavrayamıyorum da. Dünya ülkeleri yenilikçi kavramlar geliştirirken nasıl oluyor da biz hala çıpalarımızdan kurtulamıyoruz. Bilimi, sanatı, sporu, sosyal yaşamı, hayatı omuz omuza eşit paylaştığımız zaman çağdaş dünyada ileri düzeyde yer alabiliriz.

UR Başkanımız Jennifer Jones “DEI” Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılığın çağrısını “hiç kimse dışarda kalmasın” başlığıyla vurgulamakta ve dünyaya sürekli duyurmaktadır. Duraksamadan, incelikle, karış karış, düzenli tırmanışa devam etmeliyiz.
Saygı, hoşgörü, özgüven, sağduyu, duyarlılık, karşılıklı öğrenme, sevgi dolu hayranlıkla, imrenilen bir toplumda, onurla yaşamak dileklerimle…

Övgüyle hatırlanacak etkinliğe ev sahipliğini üstlenen Dolmabahçe ve Fındıklı Kulübümüzü ve eş Başkanlar Hazal ve Melih’i kutluyorum, çok teşekkür ediyorum.

14 December 2022

Sessiz İstifa

Salgın süresi boyunca evlerimize kapalı kalmanın kalıcı olumsuzluğunu üzerimizden atmakta zorlanıyoruz. Değişimin kolay olmayacağını tahmin etmiştik ve önceleri sanal ortamlara uyum sağlamakta sıkıntı yaşamıştık. Zaman içinde yeni alışkanlıklar edinmenin rahatlığı içinde yeniden verimli olabilmenin sırlarını keşfettik.

Yaşam ve iş dünyası yeni koşullarda bir şekilde devam edebiliyordu. Bir arada bulunamamanın, karşılıklı görüşememenin etkilerinin kendisini göstermeye başlaması sonucunda verimliliğimizin düşmesi de kaçınılmazdı.

Nasıl olsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorduk. Teknoloji imdadımıza yetişmişti. Bizi yalnızlıktan kurtarmış bağlantılı kalabilmemize olanak sağlamıştı.

02 December 2022

Better Late than Never

Well I used to be intrigued with the phrase “Better Late than Never”. Achieving targets that were set was the sole purpose in my enterprise days. I miss the good old days where time seemed to fly unhurriedly, calmly as if we had ample stretch of space.

Yet every aspect of a project delivery plan were carefully designed. Automation & Computerisation were not at full throttle. Manual processes enabled managers to track details plotted on our walls. Allocating slack periods were a common place. Catering for emergencies as if errors were bound to happen had to be infused.

26 November 2022

ITU/UNESCO Genişbant Raporu - Bölüm1

ITU/UNESCO Genişbant Komisyonu Sürdürülebilir Gelişme raporu Eylül 2022 tarihinde yayınlandı.

Salgın ve sonrasında ICT alanında yaşanmış sıkıntılar, sonrasında beklenen gelişmelerin kısa özetini yazmaya çalıştım. Genişbant Görünümü - Yeni Normal çalışması İlk bölüm içinde bulunabilir. Okuyucular raporun tamamına yazının sonundaki linkten erişebilirler.

Genişbant’ın Durumu 2022: Yeni Gerçekler Doğrultusunda Genişbant’ın İvmelenmesi.

1-Genişbant’ın Görünüşü – Yeni Normal
2-2025 Hedefleri Doğrultusunda İlerlemenin Ölçülmesi
3-Salgın Sonrasında Kaybolan Bağlantıların Gündeme Taşınması
4-Çıkarımlar ve Sonuç

25 November 2022

Rock the Boat - Land Ho!

As the conditions are improving I was wondering why recovery is taking longer than expectations. Could it be because of a tornado effect where the severe winds blew off not only the property? Connectedness once lost might represent a new challenge to be reinstated. Rectangular screens representing efficiency and speed did not provide solutions after all.

Yet staring to images and presentations shuffled our essential nature. Resulting in a new design of comfort zones. Therefore leaving this new environment and rejoicing is harder than it seems. Unfamiliar behaviour is taking over. Less of entrepreneurship and satisfaction through business as usual is becoming a common place. Unwillingness to continue to create new ideas as well as not driving businesses forward in the form of quick decision making is becoming a norm. However initially just the opposite had been predicted.

24 November 2022

Öğretmenler Günü

“Nevin Karaaslan” İlkokul öğretmenimi hiç unutamadım. Adana Necati Bey ilkokulunda siyah beyaz çekilmiş resimlerde güler yüzlü halini hep anımsıyorum. Çok gençti, bir anneden çok bir abla kibarlığıyla bize yazmayı ve okumayı o öğretmişti.

Tedirginliğimizi sanki hatırlıyor gibiyim. Nevin hocamız sakin ve sağduyulu duruşuyla bize güven aşılamıştı. Ailemizin sıcak kucağından ayrılışımızın ilk duygusal buluşmasını bize sorunsuz yaşatmıştı.

Sonrasında okulu iple çeker, hasretin bitmesini ve arkadaşlarımıza kavuşmanın heyecanını duyar olmuştuk. Öğretmenlerimiz değil mi bizi çıktığımız yolculuğa ve serüvene hazırlayan.

Bizi bilgi ile donatmalarının yanı sıra daha iyi bir insan, ülkesi için kalbi çarpan erdemli bireyler olarak yetiştirmeye adanmışlıklarını nasıl unuturuz. Sevincimizi, acımızı hep onlarla paylaşmadık mı?

Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanı 11 Kasım 1928'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında vermiştir. Bu unvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayınlanması ile resmîleşmiştir.

Atatürk'ün 100. doğum yılı 1981’de onun "Başöğretmen" oluşunun yıl dönümlerinin ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. 26 Şubat 1981'de Resmî Gazete'de yayımlanan "Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği" ile Öğretmenler Günü'nün amaçları, kutlama komitelerinin görev, yetki ve sorumlulukları ve kutlama gününe ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Hayallerimizin peşinden koşmamızı cesaretlendiren tüm öğretmenlerimizin gününü canı gönülden kutluyorum.  

18 November 2022

Stall - Wind Down

Yerinde Saymak – Sarmal Düşüş

İngilizce “Stall” kelimesinin çok yönlü ve çeşitli anlamları olduğunun farkındayız. Kelimenin teknik konuları kapsayan tanımından esinlenerek ayrıntılara değinelim.

Mekanik iş yaratma kuvvetinden hareketle konuya bir örnekle devam edelim. Akıntıya karşı seyir halinde olan bir geminin motorlarının ürettiği itiş gücü akıntı debisini yenebildiği sürece gemi ileriye doğru yol alabilmektedir. Üretilen güç ile akıntı direncinin aynı seviye ulaşması neticesinde, kuvvetler eşitlenecek ve gemi yerinde sabit duracaktır. Akıntının debisi arttıkça aynı noktada kalabilmek için bile daha çok motor gücüne ihtiyaç duyulacaktır. Türkçemizde “yerinde saymak” deyimi de durumu çok net ifade etmektedir.

12 November 2022

Çalışılmayan Dünya - TTGV

TTGV yayınlarından "Çalışılmayan Dünya" Teknoloji, Otomasyon ve Çözüm Yolları eserini sistemleri bir çerçeveye sığdırmak amacıyla sabırsızca okudum.

Kendisinde her zaman övgüyle bahsettiğim ünlü fizik insanı Richard Susskind 1980'lerde Oxford Üniversitesinde Doktora tezinin konusunu yapay zeka ve hukuk olarak belirlemişti.

Yıllar sonra oğlu Daniel Susskind yine Oxford Üniversitesinde iktisat bilimine merak salmıştı. İlk kez iktisatçıların teknolojiye bakış açılarıyla karşılaşmış ve büyülenmişti. Konuyu karmaşıklıkları ile birlikte ele alıyor ve basit düzenli çözümler üretiyorlardı. Daha sonra akademik yaşamı bırakarak devlet içinde strateji geliştirme bölümünde yer alacaktı.

Susskind kitabın özetinde şunları söylüyor. "21'inci yüzyılda bugünkünden çok daha becerikli makinalar ve sistemler icat edeceğiz. Bu olgudan kaçabileceğimizi sanmıyorum. Bu yeni teknolojiler sonsuza dek insanlar tarafından gerçekleştirileceğini düşündüğümüz görevleri üstlenmeye devam edecek. Bana göre sorun, geleceğin bu kaçınılmaz özelliklerini kabullenerek bu koşullar çerçevesinde serpilip gelişebileceğimiz bir dünya kurmak olacak. bu kitap işte bunu anlatıyor"

Makinaların ilk zaferini atlara karşı kazanmış olmalarının ve at arabalarının otomobilin icadı ile birlikte yok oluşundan bahsederek öykü başlıyor. Teknolojinin beceri ve yetkinlikler eğrisinde en çok dokunacağı alanın orta bantta mutlu mesut görevini yerine getiren profesyoneller olacağı ile devam ediyor. Öte yandan özgüvenle işini takip eden yetkinlikler en üst düzeyle bulunan uzmanların uyumluluk sürecini sorunsuz geçebilmeleri öngörülüyor. Şaşırtıcı bir saptama da en az bilgi ve beceri sahiplerinin her zaman ihtiyaç listesinde bulunmasının gerçeği. Ne kadar yüksek ve ileri teknoloji kullanımda olursa olsun en basit işleri icra eden emek sahipleri işlerini kaybetmeyecekler.

Samimi bir ifadeyle söylemek gerekirse oldukça kapsamlı ve okuması kolay olmayan bir eser. Sabırlı olmanın ve konuları anlayarak okumanın zorlukları olacağını bilmek gerekecek.

TTGV ekibine böyle kıymetli bir kitabı çeviri amaçlı seçtikleri için çok teşekkür ediyorum. Keyifli ve sıkılmadan, süre ayırarak okumanızı diliyorum.

04 November 2022

Atamıza Gidiyoruz - Ataşehir RK

 


Ataşehir Kulübü’müzün liderliğinde, İlkokul ve ortaokul öğrencileri ve Interaktlar ile birlikte 4 Kasım Atatürk ve Anıtkabir ziyaretimize tanyeri ağarırken başladık. Ankara’ya söylenen ezgilerle, şarkılarla, gülen yüzlerle, neşeyle, merakla ve duygu dolu eriştik. Araçlarımızda sanki hiç bitmeyecek incecik bir yolda ilerliyorduk.

Zaman daha yavaş akmaya başlamıştı. Anıtkabir’e yaklaştıkça sabrımız da tükenmekteydi. Bir an önce elimizde bayraklarımızla yürüyüşümüze başlamayı iple çeker olmuştuk. İlk kez Atamızın manevi huzuruna çıkacak minik yavrularımızı öğretmenleri nasıl da zorlukla sıralara dizdiler. Bayraklar sallanmaya başlamış, heyecan dalgası sarmıştı her yeri.

Aslanlı Yol’da adımlarımızı yavaşça atarken, karşılıksız sevmenin ürpermesiyle çarpmaya başlamıştı kalplerimiz. Son yukarı tırmanışımızın önünde dizilen basamakları önde çelenk taşıyan askerlerimiz, hemen arkalarında solukları sıklaşan yumurcaklar.
Anıtkabir içinde gizemli, sanki sihirli bir sorumluluk sarmıştı ufaklıkları. Ciddiyetle ve dimdik başlarıyla saygı duruşunda sessizce selamlıyorlardı Atalarını. Şimdi çiçeklerimiz sunuyordu minnetimizi Atamıza.

Anı defterinin özenerek yazılması, ardından duygusal okunmasını boğazımda düğümlenen sözcükleri saygıyla tamamladım. Komutanımıza anlamlı ziyaretimizde düzgünlük, incelik ve kusursuz destekleri için teşekkür ettik.

Dönüş yolculuğumuza, kahraman çocuklarımızın taşıdıkları ağırlığın bilinciyle ve amaçlarına kavuşmanın rahatlığıyla, koyulduk. Güneş bugün görevini yapmış olmanın mutluluğuyla daha koyu bir kırmızıya boyadı gökyüzünü.

Geçen saatler sonrasında, biraz da dinlenmiş olarak vardık mola mekânına. Koşarcasına masalara oturup yazdılar gördüklerini, hissettiklerini, duygularını ve hayallerini…
Sevgili Rotary Ailem, her birinizin, çocuklarınızla, çocuklarımızla birlikte bu büyülü yolculuğa tanıklık etmesini canı gönülden diliyorum.

Geleneksel ziyareti mükemmel, kusursuzca ve eksiksiz yerine getirdikleri için Ataşehir Kulübü’müzü ve bütün üyeleri samimiyetle kutluyorum. Tutkuyla, sürekli haberleşerek takip ettiler seyrimizi. Özenle tasarlanan ve noksansız uygulanan etkinlik için çok teşekkür ediyoruz.

01 November 2022

100. Yıl Barış Bestemiz





Kasım ayına hatıralarımızdan silinmeyecek, 100. Yıl barış bestesi tanıtımı ile başladık. Uzun uğraşlar neticesinde hazırlanan eserimizi hep birlikte beğeni ile alkışladık. Kalplerimizin iyilik için nasıl çarptığını konser süresince benliğimizde hissettik.

2 saat boyunca sanat ile dinlendik Genç ve hünerli ustalarımızı sahnede gururla izledik. 850 dostumuzun katılımı ve 64 kulübümüzün temsili ile doyumsuz geceyi şölene çevirmenin, estetik bir imza etkinliğini tamamlamanın haklı onurunu yaşadık.

Lütfen bestemizi her ortamda paylaşın, paylaşın ki;

“Yıllar önce
Atalarımızın nefesiyle kutsanmış
Asil kanıyla sulanmış
Bu topraklara bir fidan diktim (Barış fidanı, dönem bayrağımızdaki yeşil çubuk)
Yıllar sonra bugün
Saydım 100 dalı olmuş (100. Yılımız)
Baktım koskoca olmuş
Rengârenk olmuş (Rotary çeşitlilik)
Birdik, biz olmuşuz, bizdik bir olduk”

Barış bestemiz ahenkle yankılansın yer yuvarda. Barışı nasıl da kucakladığımız içselleştirdiğimiz, dağlara, tepelere, köşelere, bucaklara taşınsın. İlham olsun ozanlara, dokunsun hoş görülü gönüllere.

Sevgili Rotary ailem, Ne mutlu bize ki sizlerin yumuşacık yüreklerinde biriktirdiğiniz şefkat, erdemli iyiliklerle buluştu. Maçka Rotary Kulübümüzün konserden temin edilen geliri, barış fonumuza kaynak, becerikli öğrencilerimize burs, öğretmenlerimize hürmet armağanı olarak hoşluklara, yararlılıklara dönüştü.

100. yıl komitemize ve söz yazarı hakan Alkan'a bestecimiz Prof. Dr. Hasan Uçarsu'ya emeği geçen sevgili dostlarımıza sonsuz minnetlerimizi gönderiyoruz. Etkinliğin mimarları Çağnur Gürsan ve Ahu Özgüven ne kadar teşekkür etsek yetmeyecektir. İyiki varsınız.

15 October 2022

Ekmek Tahtası - Breadboard

Bir zamanlar, Elektronik Mühendisleri donanım tasarımını düşünür, sonrasında kâğıda sistemi çizerlerdi. Henüz yazılım desteği olmadığı dönemde anlaşılabilir devre şemasını görsel ortama taşımak el becerisi gerektirirdi. Aslında mühendislikle, sanat arasında ince bir çizgide yürüme yeteneği kazanmak öncelikliydi.

Tasarımın işaret girdisi dokümanın sağ kenarından başlar, işlenmiş çıktı sol kenarda son bulurdu. Geri besleme dikkate alındığında ortaya karmaşık bir şemanın çıkması kaçınılmazdı. Devrenin yerine getireceği görevin matematiksel denklemini yazmanın zorluğunu hiç unutmamışızdır. Sonrasında, zihnimizde oluşturduğumuz resmin görsel ortama kusursuzca aktarılması ustalıktır. İşlevi tamamlayacak bileşenlerin iki boyutlu mekânda tanzimi yetisi kolay kazanılmıyordu. Gelişigüzel, rastgele karalama, bileşenler arasında anlamsız bağlantı yolları oluşturmaktaydı. Dolayısıyla karmaşa artacak, gizem derinleşecektir. Netice olarak yalnız tasarımcının müdahale edebileceği bir hal ortaya çıkacaktır. Biçimsiz taslak ileride test aşamasında ortaya çıkacak hataların ayıklanmasında da tasarımcıya eziyet olarak yansıyacaktır.

Sıra fikir aşamasını tamamlamış çözümün gerçek bileşenlerle çalıştırılmasına gelmiştir. Kâğıt üzerindeki birebir temsili resim ekmek tahtasında kurulacaktır. Yanlış anlamadınız yaşam kaynağımız buğdaydan, sonrasında undan elde edilen ekmek bu ahşap tahtada dilimlenir ve şekillendirilir. Günümüzde evlerimizde ve şeflerimizin en kıymetli aracı olarak kullanılıyor.

Dolayısıyla 1960 lı yıllarda elektrik ve elektronik mühendisleri parçaları minik “pin” lerle bilgece ahşap tahtalara iliştirir, elektrik bağlantısını tamamlardı. Görüntü bir sanat eserini çağrıştırır ve suda yüzen nilüferleri andırırdı. Tasarımın gerçek ortamda doğrulanması bir bilmecenin çözümüne benzerdi. Ekmek tahtasının karşısında koşulsuz duygu seline kapılmamak imkânsızdır. Enerjinin verilmesini sağlayacak anahtarı çevirmek kalbimizin atışlarını nasıl da hızlandırmıştı. İlk seferde doğru sonucu elde etmek çetin bir sürecin tamamlanmasıdır. Uğraş saygıdeğer övüncü de beraberinde getirmiştir.

Özlem giderilmiştir. Kışın evde soba yanmış, dumanı tütmektedir. Ormandan kesilmiş ağaç ekmek tahtasına dönüşmüş teknolojiye içgüdüsel kaynak olmuştur. Güzelim doğa kavramları değiştirmiş, büyüleyici koşulsuz adanmışlığını yeniden sergilemiştir. Eğri büğrü, düzensiz gibi görünen devreler karış karış geliştirmenin önünü açmıştır.

1970 li yıllarda Roland J. Portugal ahşap ekmek tahtasının lehimsiz, plastik halini tasarlamıştır. Mühendislerin engin uzgörülerini deneyecekleri ortam çağdaşlık mücadelesinde yerini almıştır. Yeni “Ekmek Tahtası” Üniversite ve Netaş mühendislik yaşamımda yanımdan hiç ayırmadığım el aletim olmuştur.

Günümüzde çabucak tükettiğimiz, sorgusuz sualsiz teslim olduğumuz teknoloji, gayretli mühendislerimizin ekmek tahtalarında hazırlanan ve pişen devrelerle mümkün olmuştur. Ekmek tahtaları cesaretle düğümü çözmüştür.

Yazılım, uygulama, içerik, iletişim çağdaşlık yolculuğumuzun vazgeçilmez kaynaklarıdır. Kaldı ki teknoloji davranışlarımıza ve ince yeteneklerimize hassas dokunuşlarla, bizi bir dünya vatandaşına dönüştürmektedir. Yeniliğe ayak uydurma ancak uzmanlık yetilerimizin sanal ekmek tahtalarında yeşermesiyle gerçekleşecektir. Serüven sürekliliğini devam ettirecektir. Özgün çözümler kesintiye uğramadan üretilecektir. Ekmek tahtaları, hayallerimizi beceriyle gerçeğe dönüştürdüğümüz, düşlerimizi masa başından, sahaya taşıyan veya kavuşturan gereçler olarak bize yarenlik edeceklerdir.

İcra’yı San’at Eyle

03 October 2022

Monkey See Monkey Do

With all due respect to all living & sharing species on planet earth.

I wanted to surface the phrase “MSMD” which was regarded old way back in 1900s. It is contradictory to every management practice that is being discussed recently. Learn a process and implement the work without understanding what the outcome will be. Repeat, imitate don’t think… There would be no initiative or judgement or for that matter no consideration for any improvement. There will be something out there that ultimately decides and measures value created.

Does this sound familiar? I may even relate this to “Truman Show”. Shock waves reverberating when Jim Carrey finally pierces the dome. Walking against the wind, swimming through the waves, getting rid of the paradigms should be the name of the game. How to choose to overcome the fears and run towards unknown destinations is a matter of courage and curiosity.

Nothing will stay the same, let’s remember the famous phrase of the TQM era. Total Quality Management is still a valid methodology today as it was back in the 1990’s. Corporations make use of TQM philosophy for designing healthy leadership success strategies. “Things left to themselves always go from better to worse”. Therefore new traces of light should emerge to break endless loops. Boredom, anxiety and no change to improve personal desire will end up in a collapse. Treating every conflict as a teaching opportunity serves to improve lives.

What about Machines See Machines Do or rather Robots See Robots Do. The world has witnessed how the machines replaced animals. Affordable automobile production has taken over the transportation systems from horses. Followed by trains displacing carts and wagons. Soon after tanks were dominating battle fields shifting cavalry bound to ceremonies. Machines and Robots will certainly see superior than humans and they will possess an exceptional do.

Is this where the story ends, not likely. In general machines do not target those who have top skills as well as those who have very low capabilities. The objective and purpose is to take over mid talent market. Where most of the competent, experienced, savvy professionals find pride in their quest for excellence. Thus there is no time for relaxation, reskilling seems mandatory before it’s too late.

Well I do not intent to paint a gloomy picture and I want to leave you with couple of statements to think through.

Monkey Hear Monkey Do

Monkey Think Monkey Do

Monkey Feel Monkey Do

Great challenges ahead awaits us. All the best.

16 September 2022

4 Mevsim - Kış

ICTMedia için yazmış olduğum Ürün Yönetimi dizisinin kış bölümünü daha önce yayınlanmış sonbahar grafiği üzerinden takip edebilirsiniz.

Sonbahar fikirlerin, düşüncelerin, yeniliklerin değerlendirilmesi, analizi ve sonuç olarak projenin başlangıcı… Pazar verilerinin derlenmesi doğru matematiğin anlamlandırılması ve planın oluşturulması… Olasılıkların, risklerin ifadesi…

İlk adımın atılması ve projeye başlama kararının verilmesi ile birlikte nakit çıktısı başlayacaktır. Geçen sayımızda nakit akışında yaşanmaya başlanan eksi eğilimin ne kadar süre ile devam edeceği sorusuna geçerli cevapları oluşturmamızın zorunluluğuna değinmiştik. Nakit akışın zaman içindeki ivmesi ve açısı T1 sürecinin önemi işletmenin altından kalkabileceği öngörülen seviyenin aşılmaması ciddiye alınmalıdır. Her projede olduğu gibi şaşırtıcı sürprizlerle karşılaşmak tahammül sınırını aşmamalıdır. Serbest düşüşün felaketle sonuçlanacağını unutmamalıyız.

03 September 2022

Çıpa - ICT Media

Kıymetli okuyucular, geçtiğimiz ay yeni proje fikirlerinin somut ürünlere dönüşmesinin zorluklarından bahsetmiştik.

Yenilikçi düşüncelerin bir ağacın meyvelerinin toprak ana ile buluşmasına ve başlangıcın aslında sonbahar olduğuna değinmiştik.

Açıkçası güçlük ve çekince, açılan zarflardan çıkan fikirlerin azlığı değildi. Tam tersine, alınacak kararlar ve seçimler kaynakların doğru tahsis edilmesindeki etkisinin öngörülmesidir.

Bütün boyutları ile ele alınması gereken ayıklama sürecini, yeterince ciddiye aldığımızı söylemekten uzak olduğumuzu düşünüyorum. Karar verici yöneticilerin şartlandırılmış davranışlarından kurtulmaları gerekliliği işte bu noktada fark yaratacaktır.

Kolay değil, yılların süzülmüş deneyimine karşı, cesaretle kararlara yeni biçim verebilmek… Anlatılan ilk bilgiye sarılmak, hak ettiği değerden fazlasını vermek ve takılmayı çıpa olarak tanımlayabiliriz.

Çıpa kelimesinin TDK sözlüğündeki açıklaması şu şekildedir;

“Gemilerin, dalgalara, akıntılara, kapılarak yer değiştirmemesi için suya atılan, ucu çengelli ağır demir araç, çipo, demir.”

“Döviz kurlarını belirlemek için esas alınan ölçü.”

30 August 2022

Zafer Bayramı 100. Yıl

Birinci Dünya savaşından yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu, itilaf devletleri ile Mondros Mütarekesi'ni imzalamış ve fiilen 30 Ekim 2018 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu sona ermiştir. Anadolu bitaptır, yıllardır süren savaşların yorgunluğu ile haraptır, aileler dağılmıştır.

Mustafa Kemal ve silah arkadaşları 1919 – 1922 yılları arasında şartların inanılmaz elverişsizliğine rağmen halkına güvenmiştir. Üstün zekâsı ve liderlik vasıflarıyla misakı milli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak amacıyla, çok cepheli, askeri ve siyasi kurtuluş mücadelesini erkeği, kadını, gençleri ile birlikte, başlatmıştır.

1918 de imzalana Mondros anlaşmasının hemen ardından vatan toprakları dört bir yandan işgal edilmeye başlanmıştır.

3 Yıl sonra 1921 İşgal sürmektedir, işgal kuvvetleri Ankara’ya harekât emri almıştır. Ve 2 Eylül 1921 tarihinde Ankara’ya 50 km mesafeye kadar yaklaşmışlardı. Sakarya Meydan Muharebesi… Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat komuta ettiği karşı taarruz 10 Eylül 1921 sabahı başlamıştır. 13 Eylül 1683 tarihinde İkinci Viyana kuşatmasıyla başlayan geri çekilme 238 sene sonra yine bir 13 Eylül'de ilk kez durdurulmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi kazanılmış, kahramanlık destanı yazılmıştır.

12 August 2022

Nevşehir Göreme


Nevşehir Yurttaşlar ve Çağ Grup Yönetimi ile Prof. Dr. Güler Manisalı Darman hocamızın düzenlediği seminerde buluştuk.

Göreme; geçmişin gizeminin saklı olduğu yörede geleceği konuşmanın anlamını küçücük bir hikayeye sığdırılamayacağın farkındayım. Seminer mekanımız Utopia Cave Otel'e araçla yolculuk esnasında doğayı hissetmenin, milyonlarca yıl süren yaşama hazırlığın özenini gözlemledim. Sanki etrafımda devasa bir kütüphane vardı da kitaplar her tarafa saçılmıştı. Tepelerin kesitlerin her katmanı tarihin bir dilimini anlatıyordu. Keşke doğa bilimini daha fazla içselleştirseydim ve gördüklerimi bir çırpıda anlamlandırabilseydim.

Seminere işte böyle bir duygu seli ile başladım. Öncelikle katılımcıların merakı, dikkati, heyecanı bütün seminer boyunca devam etti. Elbette ilgi ve alaka sürdüğü sürece ve bütün kanalların açık olması verilen ile alınan bilginin en üst düzeye çıkmasında önemli bir etken.

Seminerimizi 3 Oturum Olarak tamamladık.

1-Verilerin verisi evreni - Metaverse nasıl şekilleniyor? Gerçek dünya ve sanal dünya eşzamanlı karşılıklı iletişim ve etkileşim ortamları nasıl oluşturulacak? Uzmanların kolaylıkla durulaştırdığı yeni kavramlar aslında basit olarak sezinlenebiliyor mu? Örneğin Yapay zeka, Blok Zincir, NFT, Nesnelerin İnterneti gibi kulağa hoş gelen kısaltmalar büyük resimde nerede yer alıyorlar?

2-Yenilikçi Teknoloji ve Yönetim Sistemleri - Bilimsel buluşlar, keşifler ayrım gözetmeksizin sanayinin kökenlerine kadar inerek değişimi tetikliyor. Geleneksel yönetim ne kadar bağışıklık kazanmış olursa olsun bu rüzgardan mutlaka etkilenecek. İçgüdüsel olarak yolların çatallaştığının farkındayız ancak nelerin icat edildiğini yakından izlemek zorundayız. Teknoloji işletmeler sürecinin ötesinde kurumsal mimarilerin verimliliğini sorguluyor. Değişimden kaçış maalesef yok, uyarılar yüksek sesle dile getiriliyor. Varlığımızı sürdürmek bizim elimizde anlamak, planlamak ve uygulamak için dinlenmeden çaba sarf etmeliyiz. Hemen şimdi, yarın sabah herşeyi yeni baştan tasarlayacak değiliz. Ancak zaman yitirmeden odaklanmak ve küçükte olsa yeni deneyimler yaşamak için işe koyulmalıyız.

3-Yenilikçilik ve Sistematik Yaklaşım - Öz değerlendirme, sayısallaşma projeleri belirleme ve önceliklendirme. Kaynakların kısıtlı olduğu düşünüldüğünde doğru seçim ve hatasız tamamlamanın gerekliliğini yerine getirmek... Sabırsız olmamak, çevik yaklaşım doğrultusunda öngörüleri kavramak... değişime uyum göstermek amacına yönelik farkındalığı planlamak... Rekabetçiliğin gerekliliği sonucundan hareketle pazar akışkanlığını yeniden tasarlamak... Uğraşların heba olmaması yalın, gönülden telaşa kapılmadan girişime başlamak...

Özetle değişimin izini sürmek, sahip olunan yetkinliklerle örtüşecek duyarlı yol haritasını belirlemek ve neticesinde saygın duruşun devamlılığını sağlamak... Yeni anlayışın çepeçevre kucaklanması görüntüde değil somut projelerle seyri başarının anahtarı olacaktır.

Beni davet eden Prof. Dr. Güler Manisalı Darman hocama, inanılmaz yakınlık gösteren Yurttaşlar ve Çağ gruba bir kez daha teşekkür ediyorum. Değişime seyirci kalmadıkları için, sorguladıkları için akıl yolu ile yenilikler planladıkları için tebrik ediyorum.

Nevşehir'den ayrılırken dillere destan yörenin zamanında en gelişmiş teknolojileri kullanmış olduklarını düşündüm. Arkamda bıraktığım yöneticilerin sızlanmak yerine parlak gelecek yaşamak arzularını taktirle karşılıyorum. Basamakları, merdivenleri tırmanacaklar, belki geçiş sürecinde yorgun düşecekler ancak cesaretle, övünçle yürüyecekler ve asla vazgeçmeyecekler. Yolları açık olsun.

27 July 2022

Exit Interview

Why Exit Interview is too late

Having worked for several years within the global community I have experienced the critically of interviews. Yet a common practice is to pay a lot more emphasis to entry rather than a sustainable feedback reception from already on board employees. I seriously think that entry assessments are complex and cumbersome. Measurements, case studies, psychometric tests may not be able to identify the right candidate. Therefore retaining contended resources sounds a priority for effective prosperity.

Thus preserving and recognition determines value created and productivity. Already consumed allocation which is expected to provide returns is more valuable than a new investment. The reason lies in the fact that by now performance knowledge should have been appreciated. Once again moving forward management possesses the capability of proper justifiable responsibility assignments.

In fact successful cycles repeat itself where new comers smoothly mingling with the existing team. Corporations that do not care or even neglects the pulsating rhyme are destined for a downturn. Those companies where the wheel stumbles over a bump needs to take action promptly. When the time reaches to a point of tough decisions the right mix will be there to guide a negative business inclination. On the other hand as an opportunity emerges in the horizon resource diversity is essential in composing analysis whether to make a go or a no go decision.

Looking from any angle on boarding new talent is fundamental. Two unique approaches are worth considering.

Firstly arranging a welcoming environment for the incoming professionals play a vital role on loyalty. Designing a learning system that delivers answers to any query online, quickly and correctly will accelerate the adaptability. It should be noted that leaving things unattended will definitely result in a deteriorating condition. Including everybody and making sure that each and everyone has a satisfying function…

“All on board” expression should be acceptable as an open interpretation.

Secondly as the business journey proceeds, certain differences will unavoidable surface. Therefore before a simple matter evolves to a serious controversy timely intervention becomes a necessity. It would be a strong recommendation that regular consultation will diminish the fire event before a spark ignition. I have practised a system which I have named “pit stop”

Pit stops are quick dialogues as long as you have the intimate awareness of all the details. If this is the case you will be able to communicate to the team what remedies need to be applied. Just like the Formula1 race an instant short stop will relax all the tension. On the other hand pit stop toll is not sufficient to straighten out the wrinkles. It should be regarded as a call to action before it is too late. Like raising an alarm before a large tremble. A personal relieve session conducted in a calm atmosphere will result in happiness. Pit stops customised and implemented routinely is a great interview mechanism.

Never leave resolutions to the last minute and try to understand what actually went wrong at the exit interview.

As a summary make sure “all are on board” practise innovative enjoyable “pit stop” get togethers.

Executive Art

15 July 2022

Dört Mevsim

 Zamansız Sanal Mekânlar

Ürün yönetimi tanımının çeşitliliğinin farkındayım. Açıklamaların, konuşmaların, yazılan dokümanların konuya berraklık getirilebileceğini de düşünmüyorum. Geniş kapsamlı düşünme çerçevesinde, yeni bir fikrin ilk kez tartışılmaya başlanmasının tetikleyici olduğu gerçeğini kavramış durumdayız. Yeni fikirleri üretime geçirmekteki başarı, yenilikçilik ölçüm cetveli üzerinde bir işareti temsil etmektedir. Cetvel üzerindeki vurgunun sıfır noktasından uzaklığı yeni fikirlerin ürün değer zincirinde sağladığı verimliliği ifade etmektedir. Konu hakkında ayrıntılara daha sonraki sayılarımızda değineceğim.

Ürün yaşam eğrisi sorumluluğunu üstlenen yöneticinin dört mevsime benzeyen karmaşık bir matrisi idare etme zorluluğunu da gelin hep birlikte saygıyla karşılayalım.

02 July 2022

Türkiye Rotary - Anıtkabir

 


Yenilikçi Dönem - Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılı Başlıyor


Sevgili Rotary Ailemiz,

30 Haziran 2022 Perşembe… Mehtabın aydınlattığı serin bir yaz akşamında … Bir dönem boyunca zorluklarla mücadele ederek hizmet üreten 2021-22 dönemi 2420. Bölge liderlerinin ve dostlarımızın özverili başarılarını kutlamak… İşte böylesine duygulu bir buluşma… Bayrak değişimi ve Görev Değişim töreninde seçkin Rotary Ailemiz ile bir araya geldik. Sevgili Gülperi Guvernörümüz’ü, Sevgili Eşi Cem’i, dönem dostlarımızı coşkuyla alkışladık, kutladık, teşekkür ettik. “Hizmetlerimizle Hayatları Değiştirelim” yolculuğunda gerçekleşen sağduyulu, özverili iyiliklerin mutluluğunu yaşadık.

Tamamlanan kutlamaların ardından, öncelikle Fındıklı Kulübümüz’ün Guvernör Kulübü Bayrağı’nı Yeniköy Kulübümüz’den devir alma törenini ilgi ile izledik. Hemen sonrasında 2420. Bölge Dönem Guvernörlük sorumluluğunu üstlenmiş olmanın gururunu Belgin ile birlikte yaşadık. Yenilikçi dönem dostlarımız heyecanla, sevgiyle, yola çıkıyordu. Şimdi “Rotary ile Hayal Edelim” bakış açısıyla vakit kaybetmeden hizmet üretmeyi sürdürmenin zamanıydı.

Hazırlıklarımız uzun süre öncesinde tamamlandı. Yaşanan sıkıntıların kalıcı değişimi tetiklemesi kaçınılmazdı. Toplumumuzun Rotary hizmetlerine ihtiyacı her geçen gün artmaya devam etti.

1 Temmuz 2022 sabah… Parlak güneş dünyayı ısıtmaya ve yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli enerjiyi karşılıksız sağlamaya başladı. Bugün özünde iyilik olan Rotary Ailesi özveriyle yenilikçi projeler gerçekleştirmek üzere övünçle güne ve döneme yelken açtılar.

Toplumumuzun hayalleri bakınız nasıl da anlamlı şekilde odak alanlarımızla örtüşüyor.

Hayal Edin.
Minik kalplerin, yetişkinlerin, Temel Eğitim, Okuma ve Yazma sorunlarının tamamen çözüldüğünü…

Hayal Edin.
Hastalıkların önlendiğini ve COVID salgınının yok olduğunu…

Hayal Edin.
Temiz Su ve Hijyenin gezegenin her noktasında sağlandığını…

Hayal Edin.
Anne ve Çocuk Sağlığının önemsendiğini…

Hayal Edin.
Çocuk Felcinin yok edilmesinde son birkaç adımın da başarıyla atıldığını…

Hayal Edin.
Dünyamızda Kalıcı Barışın Sağlandığını, savaşların sona erdiğini…

Hayal Edin.
Yeşil ve Mavi Gezegenimizin korunduğunu… Dönüşü olmayan sürüklenişin durdurulduğunu…

Amacımız bilimsel çalışmalar çerçevesinde hayallerin etkin projelerle taçlandırılmasıdır.

Bakınız UR Başkanı Jennifer Jones ne güzel ifade ediyor.

“Önce bir hayal inşa edin, sonrasında hayaliniz sizi inşa edecektir” diyor.

Çeşitlilik, Hakkaniyet, Kapsayıcılık... Kavramsal farkındalığın ötesinde duyarlılıkla, hassasiyetle uygulamasına önderlik edeceğiz.

Sevgili Dostlar ne mutlu bize ki Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatlarıyız. Silah arkadaşlarıyla birlikte bize koskocaman bir cumhuriyet armağan ettiler. Büyük mücadeleyi yakından anlamalıyız. İki gelecek dönem, 2023, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının her gününü coşkuyla yeniden yaşayacağız, kutlayacağız.

Dönemimizin geleneksel ilk duygusal ve anlamlı buluşmasını, 3 Bölge birlikte 2 Temmuz Cumartesi günü Ankara Anıt Kabir‘de yaşayacağız.

Bize daima ileriyi hedef gösteren, hayallerin inanç ve çalışma ile her zaman gerçekleşebileceğini öğreten Atamız gibi biz de dönemimizde Rotary Ailemiz ile insanlık ve dünyamız için en iyiyi, en güzeli hayal edip, hayallerimizi sınırlamadan gerçeğe dönüştürecek ve kalplerimizdeki sevgiyi toplumla paylaşarak nice hayatlara dokunacağız.

Uluslararası Rotary kuruluşunun 117. yılında bir ilkle buluşuyor. Uluslararası Rotary Başkanı Jennifer Jones “dünü değil geleceği hayal edin” diyor. Kalıcı değişimin yaşandığı sürecin öğrenimleri arasında bağlantılı kalmanın gerçeğini öncelikle sayabiliriz. Toplumumuzun Rotary’ye olan güveni ve ihtiyacı her geçen gün artarak devam edecektir.

2019 Yöntem El Kitabında yer alan Rotary’nin hedefleri şu şekilde sıralanıyor.

İlk olarak, tanışıklığın bir hizmet fırsatı sayılarak geliştirilmesi,
İkinci olarak iş ve meslek hayatında ahlak standartlarının teşviki, bütün yararlı mesleklerin değerlerinin tanınması, takdir edilmesi ve her Rotaryenin kendi iş ve mesleğini topluma bir hizmet fırsatı sayarak yüceltmesi,
Üçüncü olarak her Rotaryenin “hizmet idealini” kişisel yaşamında, iş ve meslek hayatında ve toplum hayatında uygulaması,
Dördüncü olarak hizmet idealinde birleşmiş iş ve meslek sahipleri arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle uluslararası anlayışın, iyi niyetin ve barışın geliştirilmesi.

Rotary Ailemiz uzak, yakın demeden, zor koşullara aldırmadan 200 ülkenin her köşesine, bucağına erişerek, çeşitliliği ve farklılıkları gözeterek, dertlere derman olmayı benimsemiştir.

DEI”, ÇeşitlilikHakkaniyetKapsayıcılık kavramlarını içselleştireceğiz.

Bakınız, Rotary görüşü “vizyon” saygın duruşumuzu nasıl ifade ediyor. “Önce kendi içimizde sonra yaşadığımız toplumlarda ve nihayetinde tüm dünyada kalıcı değişimi yaratmak üzere bir araya geldiğimiz ve harekete geçtiğimiz bir dünya hedefliyoruz.”

Aramıza yeni katılacak üyelere duyarlılıkla yaklaşmalı, onlara incelikle bir hoş geldiniz ortamı hazırlamalıyız. Üye kaybetmemek, bağlılığımızı arttırmak ve tutku ile sorumluluk alan tüm üyelerimize rehber olmalıyız.

1 Temmuz 2022 Rotaract kulüplerimiz için yeni bir başlangıç olacaktır. Farklı uygulamalar ortadan kalkarak, birlikte aynı seviyede hizmet üretecek olmanın mutluluğunu yaşayacağız.

Sevgili Dostlar, tutku ile insanların kalplerine dokunmayı hayal edelim. Topluma daha fazla hizmet etmeyi, sorunlara çare olmanın mutluluğunu hayal edelim.

Toplumumuzun hayal ettiği değişimi yaşayabilmesi için Uluslararası Rotary Vakfı’na her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz. Vakfımıza katkı yapmanın, etkin projelerin seçiminde yol gösterici olmanın, nasıl anlamlı sonuçlar verdiğini ve nasıl yaşamları değiştirdiğini, sürekliliği sağladığını her zaman deneyimledik.

Tüm dünyanın sıkıntılarla boğuştuğu bir süreçte, gayretli kulüplerimizin %100 EREY sevincini yaşadıklarını, geleceğimize yatırım yapmış olmanın huzurunu tattıklarını hayal ediyoruz. Vakfımızın güçlenmesi, yokuşları tırmanışımız için araç olacaktır. Vakfımız bizi topluma tutunduran tutkaldır. Umutsuzluğa çaredir. Yüzlerdeki tebessümdür. Bağışlarımızı övünçle sürdüreceğiz. Kayalara vuran dalgalar gibi kısa bir süre sonra çekilmeyeceğiz. Değer vereceğiz, etkimizi arttıracağız.

Ne mutlu bize ki, Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. yılının kutlamalarına dönemimiz içinde başlayacağız. Cumhuriyetimizin asırlık çınar ağacı duruşunu saygıyla, çağdaşlıkla, kalplerimizi titreten duygularla, şenliklerle hatırlayacak ve kutlayacağız. Etkinliklerimizde hoşgörüyle, neşe ve sevinçle buluşmak için gayretli hazırlıklarımız tamamlandı. Özlenen pırıl pırıl görüntüler içinde sizlerin gülümsemenizi görmeyi gönülden diliyoruz.

Mevlana’nın anlamlı sözcükleri bakın nasıl da yankılanıyor kulaklarımızda.

“Gülüşünü seversin, Sesini seversin, sohbetini seversin,
Sevmek için illa ki, Yüzünü görmek şart değil,
Yüreğinde duruşunu seversin.

Sevdiklerinize gül verin, gülünüz yoksa gülüverin”

Öyleyse şimdi şevkle harekete geçme zamanı… Geleceğimiz için büyülü düşünmeye, yenilikçi hayallerimizin peşinden koşmaya başlıyoruz.

Rotary ile Hayal edelim, Hayallerimizi gerçekleştirelim.

Rotaryen Sevgi ve Saygılarımızla.

Suat Baysan ve Belgin
2420. Bölge Guvernör ve Eşi

30 June 2022

Yenilikçi Dönem

30 Haziran 2022 Perşembe… Mehtabın aydınlattığı serin bir yaz akşamında … Bir dönem boyunca zorluklarla mücadele ederek hizmet üreten 2021-22 dönemi 2420. Bölge liderlerinin ve dostlarımızın özverili başarılarını kutlamak…

İşte böylesine duygulu bir buluşma… Bayrak değişimi ve Görev Değişim töreninde seçkin Rotary Ailemiz ile bir araya geldik. Dönem dostlarımızı coşkuyla alkışladık, kutladık, teşekkür ettik. “Hizmetlerimizle Hayatları Değiştirelim” yolculuğunda gerçekleşen sağduyulu, özverili iyiliklerin mutluluğunu yaşadık.

Tamamlanan kutlamaların ardından, öncelikle Fındıklı Kulübümüz’ün Bayrağı Yeniköy Kulübümüz’den devir alma törenini ilgi ile izledik. Hemen sonrasında 2420. Bölge Dönem sorumluluğunu üstlenmiş olmanın gururunu yaşadık. Yenilikçi dönem dostlarımız heyecanla, sevgiyle, yola çıkıyordu. Şimdi “Rotary ile Hayal Edelim” bakış açısıyla vakit kaybetmeden hizmet üretmeyi sürdürmenin zamanıydı...

23 June 2022

Turkuvaz Akademi

Turkuvaz Akademi, düzenlediği seminer programları ile sektörün önde gelen isimlerini ağırlamaya devam ediyor…

Sn. Suat Baysan “Değişen Dünyada Yenilikçi Teknolojiler” konulu seminer programıyla Turkuvaz Medya Merkezi’nde Grubumuz yöneticileriyle bir araya geldi.

İlerleyen günlerde sanal ikiz, 5G gibi hayatımızda yer edinecek teknolojiler, endüstri 4.0, kuantum bilgisayarlarla ilgili en çok merak edilenler ve metaverse’ün doğru bilinen yanlışları hakkında keyifli bir sohbet gerçekleşti.

Yönetsel süreçlerle ilgili stratejik değişimleri de beraberinde getirmesi öngörülen dijital dönüşüm ve Sn. Suat Baysan’ın gelişmelere bütünsel yaklaşımıyla çizdiği vizyoner bakış açısı katılımcılarımız tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. İlerleyen tarihlerde düzenlenecek farklı programlarda tekrar bir araya gelinmesi ve konuların detaylandırılarak global örneklerle zenginleştirileceği oturumlar düzenlenmesi öngörülüyor.

15 June 2022

TTGV Görevimden Ayrılma

Çok Kıymetli TTGV Çalışanları, Sevenleri, Genç TTGV'liler

TTGV kuruluş çalışmasının başlamış olduğu 1989 yılında Dünya Bankası temsilcileri ülkemizi ziyaret ederek hükümet ve sektör temsilcileriyle görüşmelerde bulundular. Netaş ArGe Direktörlüğü görevim esnasında Kasım 1989 tarihinde Ümraniye tesislerinde ilk kez amaç ve görüşlerini karşılıklı tartıştık. Sonrasında TTGV Bakanlar Kurulu kararıyla kuruluşunu tamamladı. Araştırma Geliştirme, Yenilikçilik, Teknoloji kavramları yaşamımızın ayrılmaz bir parçası olarak aklımızda yerlerini almaya başladılar.

Kurucularımızı saygıyla selamlıyorum. 32 yıl önce atılan adıma önderlik ederek ülkemizin gelişmesine önemli destek sağlayacak kurumsal mimari kurgulanmıştı.

TTGV beklendiği ve özlemlendiği şekliyle kuruluş amaçlarından sapmayarak görevini eksiksiz yerine getirmenin gururunu yaşadı. Projeler desteklendi, özverili öğretici yol göstericilik benimsendi.

Yıllar içinde iletişim ve ağ platformlarına dönüştü. Tartışılan, buluşulan, paylaşılan, birlikte öğrenilen topluluklara dönüştü. Kimliğini sürekli yeniledi, küresel meselelere çözümler tasarladı, raporlar üretti. Girişimcilerin hasretle bekledikleri can suyu oldu. Ve yatırımcı yaklaşımlarıyla günümüzde işletmelere kaldıraç etkisi yaratacak çözümleri sürdürüyor.

TTGV kuruluşunu takip eden yıllarda gelişmeleri yakından izledim. 35 yaşında genç bir yönetici olarak ilk dönemlerde yönetim kurulunda yer alamamıştım. Sonraları Türk Elektronik Sanayiciler Derneği (TESİD) Başkanlığım sürecince 2008 yılında kurucular kurulunun takdiriyle yönetim kurulunda yer aldım. 14 yıl süren sorumluluk sürecinde hemen hemen bütün toplantılara Ankara merkezimizden gerçek ortamda katıldım. Stratejilerin, görüşlerin oluşturulmasında katkım olduysa ne mutlu bana.

Kurucu Başkanımız Dr. Fikret Yücel ve sonrasında Başkanımız Cengiz Ultav’a çok teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulunda birlikte hizmet ettiğimiz arkadaşlarımı tanıdığım için ve onlardan öğrendiklerim için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Başta Genel sekreterimiz Dr. Mete Çakmakçı olmak üzere tüm TTGV çalışanlarını sevgiyle kucaklıyorum. Özverili, gönülden bağlı oldukları TTGV onların üstün gayretleri ile saygın duruşunu hep güçlendirdi.

TTGV’yi izlemeye devam edeceğim. Yönetim Kurulunda yeni görev alan yöneticilere başarılar diliyorum. Yeni Başkanımız Değerhan Usluel yenilikçi görüsüyle, enerjisiyle, güler yüzlü olumlu tarzıyla TTGV’nin yeni ufuklara yelken açmasında önderlik edecek. Kendisine kalbimin derinliklerinden en samimi duygularımla başarılar diliyorum.

TTGV “Teknoloji Üreten Türkiye” hedefinden sapmadan gelişmesini sürdürecektir.

Hoşça kalın, ayrılık değil, TTGV sevenleri bir çağrı yakınlıkla olduğumu hep hatırlamışlar. Esen kalın.

11 June 2022

Dunbar Sayıları

Dunbar Sayıları – Sayısal Tarım

1990 yılları… Britanyalı antropoloji ve psikoloji profesörü Robin Ian MacDonald Dunbar ortalama insan beyni büyüklüğü ile sürdürülebilir bağlantı, yakınlık ve ilişki sayıları üzerine araştırmalar yürütmüştür. Asal sayılar uzmanı Dunbar çalışmalarının neticesi olarak bilişsel kapasitemizin sağlıklı sosyal ilişki rakamını 150 olarak açıklamıştır. Bazı kanıtlar göstermiştir ki beynin yapısı kaç arkadaşımız olacağını öngörebilmektedir. Anlaşılan teorik olarak sosyal bağlantı sayısının beyindeki neokorteksin büyüklüğü ile direkt olarak işlevsel ilişkisi bulunmaktadır.

Kendi sosyal çevremizle 150 kişilik sağlıklı iletişim sınırımız olduğunu deneyimlemeliyiz.

Dunbar sayıları merakla birçok farklı alanda yer bulmuş ve kullanılmıştır. Doğa dışında istatistik ve iş yönetiminde planlama aracı olarak kullanılmıştır. Sosyal ağlar konularında yazılım geliştiren firmalar için anahtar rol oynamıştır. Güncel incelemeler Dunbar sayılarının savunma sektöründen, mülteci sorununa kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıktığını göstermektedir.

Doğanın bütün bileşenleri aynı anlayış ile tartışılmaktadır. Hayvan ve bitki topluluklarının benzer iletişim limitleri taşıdığı bilimsel gerçekler doğrultusunda ele alınmaktadır. Bitkilerin kökleri üzerinden iletişim içinde bulundukları ve kümelenme sayılarının varlığı temel verilere dayanmaktadır. Uzaktan bir ormanı derin nefes alarak seyretmenin hoşluğunu yaşarken dikkatli gözlerden bitki topluluklarının kümelenmesi kaçmayacaktır. Dolayısıyla tarım birlikte bulunma düzenini sıkıştırıcı yönde değiştirmektedir. Farklı bakış açısı…

Dunbar sayıları hakkında daha uzun bir süre kafa yoracağız gibi duruyor. Bilim insanlarının perdeyi sağduyu ile aramaları, gizemleri aydınlatacaktır. Kendimizi dolayısıyla doğayı farklı boyutlarıyla sezinlemek, teknolojinin geliştirilmesine ve uygulamasına genişlik kazandıracaktır. Algoritmaların yalın matematiksel modellenmesinin derinliğine ilave nitelik kazandıracaktır.

Günümüzde tarımsal üretimin verimliliği sıcak başlıklarla görüşülmektedir. Tohum ıslahından başlayarak kimyasal katkıların gıda yetiştirme, besin işleme ve tüketim üzerinde ki tesiri önceliğini korumaktadır.

Yenilikçi teknoloji uygulamaları öncelikli olarak nesnelerin interneti tarım sektörüne özgü değişimi tetiklemektedir. Biyolojik algılayıcılar vasıtasıyla ürünlerin hal, durum ve koşulları izlenebilmektedir. Hasat zamanı net olarak öngörülebilmektedir. Drone teknolojisinin sağladığı yenilikler sayesinde geniş alanlarının taraması yapılabilmekte ve bitkilerin sağlık bilgileri toplanabilmektedir. Ayrıca toprak altının mikro dalgalar yetkinliği ile aydınlatılması, toplanan verinin anlamlandırılmasının kıymeti her geçen gün arttırmaktadır. Elektronik algılayıcılar hayvanların sağlık bilgilerini anlık veri merkezlerine iletebilmektedir.

Teknolojinin tarım üzerindeki etkisi belirgin olarak kabullenilmiştir.

Asıl mesele hızlı çözüm üretmenin ötesinde ihtiyacın yerel beklentileri karşılayacak biçimde tanımlanmasını sağlamaktır. Örneğin sorun yapay zekâ yönlendirmesi ile tarlayı süren elektrikli traktörün nasıl öğreneceğini kurgulamaktır. Hedef ayrıntıların irdelenmesi ile yapay zekâ yazılımının nerede barındırıldığından, siber güvenliği kadar uzanan planlanma sürecinin doğru amaca erişmesidir.

Gezegenin insan nüfusunun aşırı artışı beslenme dâhil kritik kaynakların yetersiz kalmasını doğurmaktadır. Tüketim israfı, döngüsel süreçlerin uygulanmasında ki yavaşlık yaşamımıza kısıtlama olarak yansımaktadır. Zorunluluk çerçevesinde uygulanan teknoloji netice olarak gıda ve tarımsal ürünleri kendi doğal tarzlarından uzaklaştırmaktadır.

Masaya koyduğumuz gıdanın uzun vade biyolojik yapımızı nasıl değiştirdiği araştırma konusudur.

Belki Dunbar Sayılarını ciddiye almalıyız, bize bir şeylerin doğru gitmediğini anlatmaya çalışıyorlardır. Unutmamalıyız ki doğa bizi beslemek için değil kendi neslini devam ettirmek için çabalamaktadır. Doğanın huzuru bizim sağlığımız olacaktır.

Güzel günlerde buluşmak temennisiyle…

İcrayı San’at Eyle

27 May 2022

Fahrenheit 451

Okumaya devam… Daha önce okuduğum bir kitabı kütüphanemden alarak bir kez daha göz gezdirmek istedim. Ray Bradbury’in unutulmaz eseri Fahrenheit 451. Yazar eserin ismini bir kitabın yanma yani tutuşma sıcaklığın esinlenerek koymuş. Öğrendim ki kâğıt 232 derece santigrat sıcaklığına erişince alev alıyormuş.

1953 yılında bilim kurgu alanında bir klasik edebiyat yaratmış. Savaşların kavurduğu fantastik bir çağ hayal etmiş… Teknolojinin hâkim olacağı, ancak gelişme için artık kitaplara ihtiyaç olmayan bir dünya. Korumalı mekânlar ve artık işleri söndürmek olan itfaiyecilerin işsiz kalmaları.

Öyleyse İtfaiye görevi değişmi ve yangın söndürmek yerine, nerede kitap bulursa yakmaya başlamış. İtfaiye eri Guy Montag nedense artık farklı düşünmeye başlamıştı. Yaktığı evlerden ve kitaplardan bir kaçını biriktirmek ve okumak istiyordu.

Guy Montag ve eşi Mildred;

Soğuk kasım yağmuru sessiz evin üstünde gökyüzünden yağarken, uzun ikindi boyunca okudular. Holde oturdular… Çünkü oturma odası, duvarı turuncu ve sarı konfetilerle, havai fişeklerle, sarı ağ elbiseli kadınlarla ve gümüşi şapkalarından elli kiloluk tavşanlar çıkaran siyah kadife giysili adamlarla aydınlanmayınca öyle boş ve gri görünüyordu ki. Oturma odası ölüydü ve Mildred boş bir ifadeyle oraya bakıp duruyordu. Montag ortalıkta dolanıp geri gelirken ve çömelip bir sayfayı en az on kez yüksek sesle okurken.

“Bir arkadaşlığın tam olarak hangi anda kurulduğunu bilemeyiz. Nasıl bir kap damla damla dolarken, son bir damla kabı taşırıyorsa, aynı şekilde, bir dizi iyilik arasından en az biri kalbi doldurup taşırır”

İlginç hayal gücü, filmleri seyretmedim ama meraklandım ve izleyeceğim. Öyküde ki buğulu, duygusal anlatım acaba sahneye yansıyacak mı? Kitabın sonunu şömine önünde tamamlamam da manidar oldu.