23 August 2024

Üretken Yapay Zeka - GenAI Real Applications

Uygulama Alanları

Üretken Yapay Zekâ (YZ) makine öğrenme sistemlerinin gelişmiş bir modeli olarak tanımlamaktadır. Oysa bir insan olmadığı gibi, kendi kendine düşünme yetisine de sahip değildir. Duygusal tepkiler vermesi kesinlikle beklenmemelidir. Aslında uzman olduğu becerileri, eğilimleri ve desenleri algılaması sonrasında temel olarak sağlıklı, özenli öneri geliştirme kabiliyetiyle açıklanmaktadır.

Yakın geçmişte Yapay Zekâ, ham veriyi toplayan, derleyen, bilgiyi anlayan ve çözüm için salık veren yönleri ile başarılı sonuçlar geliştirmiştir. Günümüzde Üretken Yapay Zekâ farklı içerik geliştirme ve çıktı sağlama rolünü de üstlenmiştir. Girdilerin yönlendirmesi neticesinde kabiliyeti, ileri düzeyde resim, görüntü, belge, müzik ve ciddi ayırıcı unsuru olan yazılım kodu oluşturabilmek olarak, üst seviyeye tırmanmıştır. Yazılım kodu dizeleri sıralamasının altını çizerek, böylesine bir yeterliliğin karmaşıklığı hatırdan çıkarılmamalıdır. Kendi kodunu dahi değiştirebilmenin mahareti sıradan dekor yenilemek gibi algılanmamalıdır.

Hikâyeye farklı açıdan bakılınca, kaygı duygusunun kaçınılmaz artmaya başladığı gerçeği daha net izlenebilir. Makine öğrenme modelleri nasıl eğitilecek? Yapay Zekâ öğrenme becerisi nasıl programlanmıştır? Koşulsuz, önyargısız, tarafsız yazılım mimarisi ne türlü kurgulanmıştır? Zaten henüz doğru soruyu tasarlama kavramı bile aklımıza takılmışken, belirsizlik dallı budaklı çapraşıklığın başını çekmektedir.

21 August 2024

Çevrimiçi e-ticaret - Formula1

Elektronik ticaret pazarının gelişmesini formula1 yarış aracında ki sürücü gibi izlediğinizi tahmin edebiliyorum. Eminim pilotları seyrederken duyduğumuz heyecan ve yarışı değerlendirmemiz de benzer olacaktır. Sanki pistte ilk turlarını tamamlayan dünyanın en hızlı araçları gözlerimiz önünden bir çırpıda ardı ardına geçmeye hazırlanıyorlar. Sıkıntılı kıvrım ve dönüşler geride kalmış şimdi tam gaz ana tribün önünde anlık da olsa sahne alacaklar.

1950 yılında başlangıcı yapılan sporun araçları günümüzde 19.000 devir dakika dönen motorları ile 900 BG üretecek dayanıklı teknolojiye sahipler. F1 sevenlerinin konu hakkında paylaşacakları daha nice renkli bilgileri olduğundan kuşku yok. Kazanmanın rastlantı olmadı F1 sporunun diğer sektörlere örnek olarak gösterilmesi de bugün ve yarın için hiç şaşırtıcı olmayacak şeklide devam edecektir. Süreçleri kıyaslama tablolarında “benchmark” her zaman en üst sıralarda sınıfında en iyisi “Best in Class” olarak yer almaları hak ettikleri bir gururdur.

Böylesine dinamik, çevik bir sektör ile anımsanan süreç rekabeti seviyesine erişmekte olan e-ticaret konu başlığımıza dönecek olursak…