23 August 2024

Üretken Yapay Zeka - GenAI Real Applications

Uygulama Alanları

Üretken Yapay Zekâ (YZ) makine öğrenme sistemlerinin gelişmiş bir modeli olarak tanımlamaktadır. Oysa bir insan olmadığı gibi, kendi kendine düşünme yetisine de sahip değildir. Duygusal tepkiler vermesi kesinlikle beklenmemelidir. Aslında uzman olduğu becerileri, eğilimleri ve desenleri algılaması sonrasında temel olarak sağlıklı, özenli öneri geliştirme kabiliyetiyle açıklanmaktadır.

Yakın geçmişte Yapay Zekâ, ham veriyi toplayan, derleyen, bilgiyi anlayan ve çözüm için salık veren yönleri ile başarılı sonuçlar geliştirmiştir. Günümüzde Üretken Yapay Zekâ farklı içerik geliştirme ve çıktı sağlama rolünü de üstlenmiştir. Girdilerin yönlendirmesi neticesinde kabiliyeti, ileri düzeyde resim, görüntü, belge, müzik ve ciddi ayırıcı unsuru olan yazılım kodu oluşturabilmek olarak, üst seviyeye tırmanmıştır. Yazılım kodu dizeleri sıralamasının altını çizerek, böylesine bir yeterliliğin karmaşıklığı hatırdan çıkarılmamalıdır. Kendi kodunu dahi değiştirebilmenin mahareti sıradan dekor yenilemek gibi algılanmamalıdır.

Hikâyeye farklı açıdan bakılınca, kaygı duygusunun kaçınılmaz artmaya başladığı gerçeği daha net izlenebilir. Makine öğrenme modelleri nasıl eğitilecek? Yapay Zekâ öğrenme becerisi nasıl programlanmıştır? Koşulsuz, önyargısız, tarafsız yazılım mimarisi ne türlü kurgulanmıştır? Zaten henüz doğru soruyu tasarlama kavramı bile aklımıza takılmışken, belirsizlik dallı budaklı çapraşıklığın başını çekmektedir.

Makine öğrenme modelleri ki buna Üretken Yapay Zekâ da dâhil olmak üzere, kapsamlı bir eğitim sürecini tamamlamak gerekliliğini taşımaktadır. Esasen gözlem, izleme ve desen algılama eğitmenler olarak adlandırılmaktadır. Geleneksel olarak varsaydığımız insan eğitmen Üretken Yapay Zekâ için yığınla ölçülebilecek bambaşka ve çeşitli girdilerden oluşmaktadır. Yapay Zekâ eğitmenleri örneğin milyarlarca resmin toparlanması ve nesne olarak saklanmasıdır. Eğitmenlerin matris yapılar şeklinde gerçek anlamlar ile örtüştürülmesi hızlı dönüş imkânları ile çıktı olarak sağlanabilmektedir. Açıkçası öğrenme ortamının esnekliği ve eğitmenlerin devasa veri üzerinde gerçek anlamlarla eşleştirilme kabiliyeti, sonucun beğenisi ile doğru orantılıdır. (Konumuzun dışında olmakla birlikte meraklı okuyucuların sinir ağları yapısını incelemelerini tavsiye ederim) Keza talep edilen gereksinimin, çözüm çıktısının doğruluk hassasiyetini de zaman içinde öğrenme yeteneği sayesinde geliştirmektedir. Komutları “Prompt” hazırlamanın uzmanlığa evrileceği kestirilmektedir. Dolayısıyla yeni bir mesleğin doğuşuna da tanıklık etmek üzereyiz.

Bir kez daha vurgulamak duyarlılığı kapsamında Yapay Zekâ eğitmenleri resim, görüntü, yazı, belge, ses, vb girdiler olarak açıklanmaktadır. Çıktıların isabet oranları ileri bildirimi ise öğrenme ve gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Konumuza bir örnekle devam edersek… Doğa resimlerinden oluşan milyarlarca görüntüyü eğitmen olarak sakladığımızı düşünelim. Aynı zamanda yelkenli tekne görüntülerinin de bulunduğu ayrı bir veri yumağı oluşturduğumuzu varsayalım. Üzerinde yunus resimleri olan 14m boyunda bir yelkenli tekne tasarla komutuna Üretken Yapay Zekâ şimdiye kadar hiç bilmediği ve görmediği bir karşılık verebilmektedir. Dahası yelkenli teknenin teknik çizimlerini tamamlayarak 3B yazıcı belgelerini hazırlayabilmektedir.

Yapay Zekâ’nın amacı, kullanıcıların daha yaratıcı ve verimli çalışma iklimine süratle uyum sağlamalarına yardımcı olarak isimlendirilebilir. Günümüzün renkli ve çekici kurumsal dünyasında yenilikçi çözümlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu gerçeğiyle hareket edilmelidir. Rekabetin sınırsız yaşandığı bütün ülkelerde ve pazarlarda yeni ürün beğenisinin katma değer ile desteklenmesinin önemi de kavranmış durumdadır. Hal böyle olunca sürekli, sürdürülebilir, sıra dışı çekici ürünler geliştirmenin zorluklarını ancak yeni araçları anlamak ve kullanımına hız vermek ile aşılabileceğini anlıyoruz.

Lakin bu noktayı elbette bir uyarı yapmadan geçmemeliyiz. Üretken Yapay Zekâ’nın çıktılarını olduğu gibi aktarmanın risklerinden haberdar olmak yol yakınken hatadan dönmek olarak kabullenilebilir. Aranmakta olan her yorum, çözüm ve cevap siyah ve beyaz kadar net olmayabilir. Öyleyse işin kolayına kaçmanın yanıltıcı tarafının da olabileceği önceden tahmin edilmelidir ve beklenmelidir. Yenilikleri keşfederken Üretken Yapay Zekâ’nın hata yapabileceği yadırganmamalıdır. Çünkü geliştirme faaliyetlerine inanılmaz yüksek seviyede yatırım yapılmaya devam edilmektedir. Sizden istenen bir araştırmayı geçiştirmek ve Yapay Zekâ mahsulünü yönetime kelimesi kelimesine aktarmak üzüntüyle sonuçlanabilir. Hele bir de “ben yapay zekânın yalancısıyım” savunması kariyer bağlamında varsa olumsuz düşünceleri ivmelendirebilir. Aracı değil sorumluluk sahibi araştırmacılar eminim ne demek istediğimi çok iyi anladılar. Unutmayalım her istek, talep sahibine bir eser ve yapıt olarak teslim edilmelidir. Alınacak kararların bir parçası olacak çıkarım sadece Yapay Zekâ durum analizi kesinlikle olmamalıdır.

Yapay Zekâ’ya danışmanın bulaşıcı olmasından kaçınmak, mesuliyeti üstlenmek, tezgâh altı araçlardan birisi olarak değerlendirmek sonucun özgünlüğüne direkt tesir edecektir. Çapraşık meselelere nitelikli, ilgi çekici çare anlatımı, etraflıca tamamlanan öngörülere dayandırılmalıdır. Labirent içinde dolana dolana kaybolmamak, çıkış geçitini rahatça bulabilmek bütün yönleri ile konunun derinlemesine incelenmesini gerektirmektedir. Yapay Zekâ kahraman değildir, lakin kuş bakışı bir görüş ile yukarıdan tarama seçeneğini kullanarak kısır döngüden kurtulmakta etkin olabilir. Dolambaçlar içinde dolaşmak bir gezintiye dönüşebilir.

Yapay Zekâ’yı araç olarak edinmenin ve yararlanmanın sağlayacağı verimlilik ipuçlarına değinecek olursak. Öncelikle kurcalamayı ve merakımızı sınırlandırmayarak gelişi güzel de olsa bulgu talep etmenin heyecanını tatmalıyız. Başlangıç olarak Yapay Zekâ’ya alışılmadık sorular yönetmenin alınacak yanıtların şaşırtıcılığı ile doğru orantılı olduğu gerçeğinden hareketle dokunuşlar yapılmalıdır. Sıkıcı değil, tam tersine umulmadık karşılıkların gün yüzüne çıkabileceğini gözlemleyeceksiniz.

Sisli puslu bilmecenin nasıl olurda pırıl pırıl aydınlatıcı harflerini kuyudan çıkrıkla su çekme örneğinde ki gibi kolu kuvvetle çevirip çıkarabiliriz? Örneklerle devam edersek…

Geleceği tanımlı, yol haritası çizilmiş bir ürünün geçmiş sürümlerinin şartları yeniden yazılsaydı ne olurdu? Neticenin hayretler içinde okunacağı tahminini yapmak uygun olacaktır. İlk fikir aşamasında sade ve yalın düşünülmemiş olmanın hataları ders olarak çıkarılabilir.

Çekinmeden Yapay Zekâ’dan kör düğüm olduğuna inanılan hususun açıklamasını acaba verebilir mi? diye akılımızın ucundan dahi geçirmeden iletişimi başlatmak. Şüphe ile yaklaştığımız sorunlarla ilgili çarpıcı, alakasız bilgi talep etmek. Hep örneği verilen “ne var ne yok” benzeri ve ötesinde ikilem yaratacak çelişkili durumlara yorum beklemek. İstanbul Ankara arasında hızlı tren yolculuğu esnasında koltukta düz veya ters oturmanın insanda yaratacağı farklı deneyim, kazanım ne olabilir?

Elbette kalıp dışı örnekleri çoğaltmak mümkün…

Bitirmeden önce Yapay Zekâ’nın yanıltıcı yönüne de değinerek temkinli yaklaşımdan bahsedelim.

Yapay Zekâ olaylara, gidişata uydurma yansıma üretebilir. Bilim insanları böylesi hazırlanan çıktıların bir kâbus görme “Hallucination” olduğu görüşünde hem fikir. Arama motorları internet ağı üzerinden bulduğu bilgiyi olduğu gibi kullanıcıya sunmaktadır. Oysaki “LLM” Büyük Dil Modelleri istekçinin girişi ve katkısı sonrasında bir sonraki kelimenin seçimini öngörmektir. Dolayısıyla öğrendikleri çerçevesinde üretim zafiyeti ile karşılaşılabilir.

Bir diğer güçsüzlük de farklı lisanlarda kelimelere yüklenen anlamların doğru algılanamamasıdır. Dil bilimi bulanıklığının, çabuk kavrayan algoritmalarla hızla temizleneceğinde kuşku bulunmamaktadır. Şimdilik tedbirli faydalanmayı elden bırakmamak ve alıcı olduğumuz durumda hoş görülü davranmak durumundayız.

Yapay Zekâ’nın uygulama çeşitliliği, paha biçme sıralama ve bu alanlara ayrılacak kaynak tahsisinde yol gösterici olabilir.

İklim değişikliğinin gezegenimizi bir yıkıma doğru sürüklediği günümüzde disiplinli planlama ve uygulama projesi çerçevesinde anımsatıcı çağdaş yardımcı olabilir. Yapay Zekâ ve İklim değişikliği konusunun yalnız ve tek başına irdelenmesini sürdürmeliyiz.

Doğal afetlerin önceden tahmin edilmesi, öngörülmesi, şartların güncel izlenmesi gerçekleştirilebilir. Oluşması yüksek olasılık dâhilde olan bölgelerde kaynak planlaması tasarlanabilir. Hareket planlarının uygulanmasında anlık geri bildirim ile felaketin sona erdirilmesinde çabukluk kazandırılabilir.

Sağlık ve tedavi sistemlerinde çok önceden hastalığın erken teşhisinde uyarılar oluşturulabilir, erken bildirim yapılabilir.

Üretken Yapay Zekâ kuşkusuz ve kaçınılmaz olarak, yararlanacağımız bir arkadaş işleviyle yaşamımızda yerini alacak. Bağımlılığımızın, tutkuya dönüşmemesi ve meydanı Yapay Zekâ’ya bırakmamak için dizginleri sıkı sıkıya tutmalıyız.

Bildiğimizi okumak, peşinden sürüklenmek, acze düşmek olasılıklarını aklımızdan çıkarmamalıyız.

İyilik dolu bir dünya için serüvene, özgüvenle, cesaretle, duyarlılıkla, Yapay Zekâ’nın ufuk açıcı kavrayışını ve anlayışını da denkleme ilave ederek, devam etmeliyiz.

İcrayı San’at Eyle