13 October 2024

Çapraz Çubuktan - Zaman Anahtarlarına - Elif'in Hikayesi

Çapraz Çubuktan – Zaman Anahtarlarına

Albert Einstein 1905 yılında dört ayrı bilimsel makale yayınlayarak dünyayı temelden sarsacak değişimi başlatmış oldu. Anlatılanlar fizikte devrim niteliğindeydi. 1905’in mucizeler yılı olarak adlandırılması buluşların anlamının ve saygınlığının tesisi olmuştur.

Özel görecelik teorisinde evrenin zaman-mekân boyutunda tanımı günümüz Telekom Sistemlerinin bir hışımla bir üst platforma sıçramasına imkân sağladı. Sadece sesin taşınabildiği çapraz çubuk (crossbar) elektromekanik sistemlerini bizlerin yaşında olanlar hatırlayacaktır. Mekân anahtarlamanın mucizevi mühendislik harikaları yıllarca insanların iletişimine hizmet etmiştir. Türkiye’de teknolojiye ilk hareket 1967 yılında Telekom Sistemlerinin yerel üretime başlanmasıyla verilmiştir. İletişimde ki çağdaş atılım 1970 li yıllarda sosyoekonomik gelişmenin de aracı olmuştur. Lakin elektromekanik Sistemlerin meşakkatli yapısı nedeniyle ilerleme oldukça yavaş adımlarla yapılıyordu.

Daha sonra 1980’li yıllara gelindiğinde ufukta beliren elektronik mekân (analog) sistemlerinin kapsamlı mimarilerin etkinlikleri tartışılmaya başlanmıştı. Böylece yeni teknoloji daha küçük kapasitesiyle kırsal alanda kalkınmanın önünü açmıştı. Türkiye kendi yerel araştırma geliştirme kabiliyeti vasıtasıyla ilk kırsal iletişim ürününün ismini Elif olarak koyacaktı. Netaş üretimi Elif, belki ince ve narin görünmüyordu ama kurulumu yapılan her yöreye mutluluk getiriyordu. Güvenilirdi, çevre ve iklim koşullarına bana mısın demiyor hizmeti asla aksatmıyordu.

08 October 2024

MTBF

Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olur = MTBF

Arpacık soğanlı tavuk yahnisi en sevdiğim yemeklerin başında gelir. Bizim evde ne zaman pişirilse bayılarak afiyetle yeriz. Saymakla bitmeyecek çeşitleri arasında deniz ürünleri ile yapılanın da ayrı bir lezzeti vardır. İçindeki sebze, et, baharat tencerede piştikten sonra servis edilir. Yahni yemeğinin tadı damağınızda kalması için etin kalitesinin önemi ön plandadır. İşte bu sebeple et özenle seçilir ve pişirilir. Etin verdiği kıvam yemeğe kattığı zevk ile ölçülür.

Nerdeyse doyumsuz bir sofra hazırlamanın sırrı etin niteliğindedir. Eğer et beklenen düzeyde değilse yahni de tatsız tuzsuz olacaktır. Doğrusu muhteşem bir yemek heba olacak ve hayal kırıklığı yaratacaktır. Deyimlerimiz ve atasözlerimiz ne güzel genelleştirmiş ve anlamlaştırmış böylesine karşılaşılan bir durumu.

“Ucuz etin yahnisi yavan olur”