08 October 2024

MTBF

Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olur = MTBF

Arpacık soğanlı tavuk yahnisi en sevdiğim yemeklerin başında gelir. Bizim evde ne zaman pişirilse bayılarak afiyetle yeriz. Saymakla bitmeyecek çeşitleri arasında deniz ürünleri ile yapılanın da ayrı bir lezzeti vardır. İçindeki sebze, et, baharat tencerede piştikten sonra servis edilir. Yahni yemeğinin tadı damağınızda kalması için etin kalitesinin önemi ön plandadır. İşte bu sebeple et özenle seçilir ve pişirilir. Etin verdiği kıvam yemeğe kattığı zevk ile ölçülür.

Nerdeyse doyumsuz bir sofra hazırlamanın sırrı etin niteliğindedir. Eğer et beklenen düzeyde değilse yahni de tatsız tuzsuz olacaktır. Doğrusu muhteşem bir yemek heba olacak ve hayal kırıklığı yaratacaktır. Deyimlerimiz ve atasözlerimiz ne güzel genelleştirmiş ve anlamlaştırmış böylesine karşılaşılan bir durumu.

“Ucuz etin yahnisi yavan olur”

Bir bütünü meydana getiren noksansız parçaların ayrı ayrı kalitesi en üst seviyede tutulmalıdır. Parçaların ya da elektronik karşılığı ile bileşenlerin başarısı tüm sistemin düzenli çalışmasında etkin rol oynayacaktır. Zincir en zayıf halkasının kalitesi kadar başarılıdır sözcükleri haklı olarak konunun gerçeklerini net olarak ifade etmektedir.

MTBF “Mean Time Between Failures” art arda gelebilecek 2 arıza arasındaki ortalama süre olarak tanımlanmaktadır. Resme daha yakından bakılırsa, MTBF rakamının bir ürünün hangi boyutta olursa olsun, bozulma olasılığını tanımladığı görülebilir. Kısaca ayrıntılara değinilecek olunursa, kullanımına karar verilen her parçanın görevini yerine getirememe sıklığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sistemin ürün ağacında yer alan bütün bileşenlerin açıklanmış MTBF değeri bulunmaktadır. Bileşenlerin ilk üretiminden itibaren kazandığı nitelik, veri bilgisi olarak teknik belgelerde yer almaktadır. λ simgesinin temsil ettiği devamlılık rakamı, genelde standart ortamlarda elde edilecek neticeleri varsaymaktadır. Çevresel etkenlerin dayatacağı zorluklara uyumlu bileşenlerin λ değeri elbette, teknoloji anlamında daha gelişmiş seviyede olacaktır. Hal böyle olunca λ değeri bileşenlerin alım bedelleri de koşullarla bağlantılı olarak belirleyecektir. Bileşenlerin kullanım ve uygulama nedenlerinin değişmesi bedellerinin umulmadık derecede sapması ile sonuçlanacaktır.

Dolayısıyla akıllı mühendislik, sistem mimarisinden başlayarak her bileşenin, süreklilik-fiyat ekseninde en elverişli işletme noktasında buluşmasını tasarlamaktır.

Pazarda rekabetçiliği sürdürebilmenin sadece ürün maliyeti ile sağlanamayacağı gün ışığı kadar aşikardır. Süreklilik, devamlılık, aksamadan sağlanmalıdır. Müşteri algısı sağlam temeller üzerinde pekiştirilmelidir. Dolayısıyla ürün ağacında bulunan bütün bileşenlerin her birinin bozulma olasılığı rakamları birleştirilerek sistemin güvenilirliği ölçeklendirilmelidir.

Sistem tasarımcıları ürünün sağlayacağı işletim koşullarını müşteri ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak biçimde öngörmek zorundadır. Dolayısıyla sistem tasarımı, fiyat-süreklilik beklentilerini göğüslemek üzere kurgulanmalıdır. Sistemin teorik olarak öngörülen görevini yerine getirme aralığı kuşkusuz çok hassastır. Denklemde ki hatanın müşteri beklentisini dengeli sağlayamama durumunda ise sistem mimarisinin gözden geçirilmesini gerektirebilecektir. Kaldı ki bugün varılan noktada devamlılıkta akıcılık tercih sebeplerinde başı çekmektedir. Tasarımın ilk aşamasında düşünülen ve uygulanan MTBF hesaplamaları ileride ortaya çıkabilecek tasarım değişiklikleri en az düzeye indirecektir.

Berrak ve duru anlatımla devam edecek olursak… Sistem ve ürün tasarımları matematiksel modeller temelinde inşa edilmelidir. Lütfen unutmayalım, mimari yanlışlıklar, sonradan giderilebilecek hataların en meşakkatli ve masraflı olanlarıdır. Netice olarak pazarda hangi konumda bulunursa bulunsun ürüne geri dönüşü mümkün olmayacak hasar verecektir.

Ürünün müşteri ile buluşmasının öncelikli yol durağı muhakkak ki deneysel laboratuvar uygulamasıdır. Ziyaret ettiğim kuruluşların laboratuvar imkanlarının genelde tatminkâr olduğunu gözlemliyorum. Ancak akreditasyon ve kalibrasyon alanlarına daha özenle yaklaşılmasını pazar başarısı için ön koşul olarak değerlendirilmesini bekliyorum. Doğrulama öylesine ciddi önem taşımakta ve başarı ile sınıfta kalma arasında belirgin olmaktadır. Çevre, güvenilirlik, şaşırtma gibi özenle tespit edilen standartlar boyutunda sistemler ve ürünler başarı ile sınavdan geçebilmelidirler.

Pazar yarışında geri kalmamak için bileşenlerin dayanıklılığı zorlanmalı ve arızanın hangi seviyede gerçekleştiği ölçülebilmelidir. İşte o zaman bileşenler şartnamelerde yazıldığı gibi davranış gösterdi mi? anlaşılabilmektedir. Veriler gelişigüzel kusursuz ortamlar için kaleme alınmadığı bu aşamada yanıt bulacaktır. 

Çarpıcı bir gerçeği dile getirerek devam edelim. Sistem mimarileri, ürün tasarımları, MTBF hesapları mükemmel tamamlanmış bir örnek düşünelim…

Seri üretim ve tedarik sürecinde maliyetleri düşürmek adına bileşenlerin MTBF rakamlarına bakılmaksızın verilecek kararlar felaketle sonuçlanabilir. Bir kez yaşanacak ucuz etin yahnisi yavan olursa pazarda beğeni ve memnuniyetin eksen kayması geri döndürülemez. Ne olur eş değer ve uyumlu bileşen seçerken MTBF rakamlarını mutlaka değerlendirmeye alınmasını sağlayın.

Lezzetli yahniler yemek, ürünlerde sadece ucuzluk uğruna taviz vermemek üzere esen kalın.

İcrayı San’at Eyle