12 February 2025

Yeni Ekonomi - İCTMedia

Küresel ticari manzarayı, bir resmin eksiksiz renkleri olarak, hayal edebiliriz. Resim yakından incelendiğinde ise bütünselliğini yitirdiği ve görüntünün kümelere ayrıldığı göze çarpacaktır. Aslında parçaların koşullarının tutkuyla bir kez daha tanımlanması başlatılmıştır. Tablo bulanıklaşmıştır, ayrıntılar ve sınırlar ince bir çizgi ile değil kalın gri renkli bantlar olarak belirmeye başlanmıştır.

Yeni ekonomi bilgiye dayalı olarak bilginin üretimi, dağıtımı ve ticareti sayesinde ekonominin büyümesinin temelini oluşturmaktadır. Şimdi resim, kütüphane raflarında dizili, konuları, dilleri, ayrı, farklı kültürleri yansıtan, kitaplar benzeri bir yapının ortaya çıkması gibidir. Belirsizliğin artarak devam edecek beklentisi de yaygın şekilde tartışılmaktadır. Ayrıca kütüphane adacıklarının karşılıklı birliklerine olan mesafelerinin de genişlediği fark edilmektedir. Kütüphane benzetimine devam edecek olursak. Bilim ve Teknoloji yığınlarının çerçevelerinin bir bulmaca gibi karıştığı, gerçeği su yüzüne çıkmaktadır.

Gelişmiş ülkelerin hizmet ağırlıklı yapılanmasının, yeni ekonomi öncelikleri içinde sayılması kaçınılmazdır. Yürütülen çalışmalar hizmet sektöründe sağlanan istihdamın tarım ve sanayi toplam rakamından daha yüksek olduğunu işaret etmektedir.

Dolayısıyla bir köşede daha korumacı ve bölgesel yaklaşım, diğer köşede ise alışkanlıkları değişime zorlayan sayısal dönüşüm. Hal böyle olunca kendisini acımasız bir ring içinde sıkışmış bulan çalışanların soluk soluğa sağa, sola koşuşturma yerine sakin kalıp düşünmeye ihtiyacı olacaktır. Mesele insanların bilgi ve becerilerin yani beşeri sermayelerinin ekonomik değeri olan bir varlığa dönüşmesidir.

08 January 2025

2025 "Doğal v Yapay" Zeka - Hangisi Kazanacak

Geçtiğimiz yılın bir kovalamaca olduğunu sanırım artık kavramış durumdayız. Çekişmenin veya bir başka değişle karşılaşmanın iki tarafının doğal ve yapay zekâ olduğunda toplumlar hemfikir.

Ufukta, hedefi görebilmenin ve bizi nelerin beklediğini tahmin edebilmenin, ne kadar uzağa baktığımızla doğru orantılı olduğu da kaçınılmaz bir gerçek. Kaldı ki kovalamacanın belirgin biçimde hızını artırarak devam ediyor olmasının sonuçlarının yaşamımızı nasıl şekillendireceği henüz yeterince araştırılmıyor.

Akıllara takılan belirsizlikler ve kuşkular şimdilik geçiştirilmekle yetiniliyor. Açıkçası nasıl oluyor da bütün insanlık gelecekte kendisinden çok daha üstün bir varlık tasarlamak için varını yokunu ortaya koyuyor. Haksız rekabette yapay zekâ hemen hemen her şeyi öğrenmeyi öğrenirken, doğal zekâ hedefe kavuşmak için zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bilim insanlarının gelişmesini sürdüren teknoloji ürünlerinin olgunlaşma aşamasına geçişini çoktan planladılar. Aynı atılganlık ülkelerin gençleri için öngördükleri öğrenim bütçeleri ile sizce örtüşüyor mu?